Косово може да получи второразрядна независимост

Албанските политици казват на своите избиратели в Косово, че с предстоящата независимост ще започне нова ера, в която ще потекат мед и масло, но всъщност Косово върви към "второразрядна независимост", тъй като няма да може да стане член на много международни организации, пише днес "Франкфуртер алгемайне цайтунг", предаде Бета.

Вестникът посочва, че независимата косовска държава може да стане член на Съвета на Европа, но след дълга процедура, която ще бъде усложнена от факта, че страни, които вече са членки на Съвета на Европа като Русия и Сърбия, а вероятно и редица други европейски държави като Кипър, Гърция, Румъния няма да смятат Косово за държава, а за отцепила се сръбска област.

Вестникът посочва, че процедурата по приемането на Косово в СЕ може да продължи и две години, но накрая ще се осигури мнозинство от две трети в Комитета на министрите, което е необходимо за приемането на Косово.

В Съвета на Европа Косово може да влезе въпреки съпротивата на Русия и Сърбия, най-малкото теоретично, тъй като при всяко приемане трябва да се вземе под внимание и реакцията на страните, които са против това, пише вестникът. Изданието отбелязва, че Тайван вече 50 години живее успешно као независима държава, която почти никой не е признал.