САЩ ще помогне на Пакистан при разследването на убийството на Бхуто

bhutto_270САЩ са готови да помогнат на Пакистан при разследването на убийството на опозиционната лидерка Беназир Бхуто, заяви днес говорителката на Белия дом Дейна Перино, цитирана от Ройтерс. Пакистанският президент Первез Мушараф обяви, че е помолил британската полиция да помогне за разследването на смъртта на Бхуто, която загина при самоубийствен атентат миналата седмица.

"Ние сме готови да помогнем, ако бъдем помолени", заяви говорителката на Белия дом Дейна Перино преди изявлението на Мушараф.

Пакистанското правителство обвини за убийството на Бхуто свързан с Ал Кайда боец, но мнозина пакистанци смятат, че виновните са други, а партията на Бхуто призова за разследване на ООН. Американският президент Джордж Буш обсъди ситуацията в Пакистан в телеконферентна връзка с афганистанския президент Хамид Карзай, заяви Перино. Буш разговаря с Мушараф миналата седмица след убийството на Бхуто, припомня Ройтерс. Според Перино Белият дом приема като добър знак определянето на дата за парламентарните избори в Пакистан, които бяха отложени с шест седмици заради насилието, породено от убийството на бившата пакистанска министър-председателка.

"Важното е, че има определена дата за изборите", заяви Перино. Според нея изборите "трябва да са свободни и справедливи и с възможно най-голямо участие".

Пакистанската народна партия на Беназир Бхуто ще участва в парламентарните избори въпреки отлагането им от 8 януари за 18 февруари. Това заяви днес пред Франс прес Набил Габол, член на ЦК на ПНП, след заседание на партията в Наудеро, родното място на династията Бхуто.

Избирателната комисия обяви по-рано днес, че насрочените за 8 януари парламентарни избори се отлагат за 18 февруари поради убийството на Беназир Бхуто и последвалата вълна от насилие, което забави подготовката за вота.