Кощуница: Сърбия категорично отхвърля независимостта на Косово

Премиерът на Сърбия Воислав Кощуница заяви, че Сърбия веднъж и завинаги отхвърля всякакъв вид независимост на Косово и това е "първата и последната дума на Сърбия".

Той каза, че борбата за Косово е борба за свободата на Сърбия. Кощуница подчерта, че Сърбия няма да се откаже от търсенето на споразумение, но още по-малко може да се откаже от Косово, "защото ние и като народ, и като държава не сме свободни, ако Косово не е област на Сърбия, както пише в конституцията".

От парламентарната трибуна Кощуница каза, че бъдещето на страната не може да бъде осакатено, а цяла Сърбия и затова трябва да се води борба за това, защото в противен случай утре лесно на някого може да му дойде на ум Сърбия да продължи да бъде разпокъсвана.

"Ако някои страни си мислят, че са ни осакатили с едностранна независимост, през следващите години Сърбия трябва да им покаже, че за нас едностранната независимост е най-обикновено марионетно творение, което трябва да изчезне", изтъкна Кощуница.

Той обвини САЩ, че са решили, че повече не може да се преговаря с мотивировката, че само по косовския въпрос не е възможно да бъде намерен компромис.

"Не може да не се наложи въпросът защо Америка избра откритото нарушаване на международното право и системата на ООН", каза Кощуница.

"Мисля, че никой не си е и помислил, че САЩ предприемат всичко това заради интересите на албанското национално малцинство в Косово", продължи той.

Той допълни, че няма съмнение, че САЩ нарушават действащата резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН преди всичко заради реализирането на техните интереси във военната област и областта на сигурността и "съзнателно жертват държавните и националните интереси на Сърбия и жизнено важните интереси на косовските албанци, само за да направят квазидържавно творение, в което НАТО ще бъде върховният орган на властта в "независимо Косово". "

Бъдещето на Сърбия и съдбата на Косово са неразривно свързани и затова е ясно какво трябва да правим. За Народната Скупщина и за всички държавни институции съгласно конституцията на Сърбия Косово остава съставна и неотделима част от Сърбия.

Това е наше задължение, което трябва да изпълним" каза Кощуница, като призова депутатите да подкрепят предложената резолюция.