Руско рамо за Беларус срещу икономическите санкции на САЩ

Русия счита, че икономическите санкции по отношение на Беларус от страна на САЩ са недопустими и ще постъпи според това си мнение.

Това е заявил пред журналисти министър-председателят Виктор Зубков след заседанието на Съвета на министрите на Междудържавния съюз Русия – Беларус.

„Ние считаме, че решението на американската администрация за въвеждане на икономически санкции спрямо Беларус се политизира. Недопустимо е да се оказва влияние на Беларус под различни предлози", заявява Виктор Зубков.

По думите му е необходимо последователна политика за отмяна на тези санкции и Русия ще поддържа Беларус в това отношение.

От своя страна министър-председателят на Беларус Сергей Сидорски съобщи, че на заседанието на Съвета на министрите е била обсъдена ситуацията във връзка с опитите за икономически натиск по политически причини.

Сидорски допълва, че подобни меки са недопустими от гледна точка на международното право и принципа на невмешателство във вътрешните работи на всяка държава. „Действията спрямо Беларус имат дискриминационен характер", посочва Сидорски.

В средата на ноември месец правителството на САЩ обявиха за въвеждане на санкции по отношение на концерна „Белнефтехим". Обявиха се и намерения да се блокират средствата и имуществото на концерна и на прилежащите му фирми. Санкции ще бъдат въведени и срещу дъщерните фирми на концерна, които се намират на територията на САЩ

Във връзка с въвеждането на санкции Външното министерство на Беларус връчи протестна нота на посланика на САЩ в Беларус Карен Стюарт. В нотата се посочва, че САЩ нарушават подписаното между страните търговско споразумение и се иска връщане на активите и имуществото на „Белнефтехим".