TIME обяви Путин за "Личност на годината"

putin_296Руският президент Владимир Путин е обявен за „Личност на годината" за 2007 година от  сп. „Тайм", предаде Ройтерс. Той е фаворит на списанието заради изключителните му лидерски способности при управлението на страната, е заявил административният директор на списанието Ричард Стингел. Сред номинираните бяха Ал Гор и световноизвестната английска писателка Джоан Роулинг.

Припомняме, в момента тече изключително важен процес в Русия, който осигурява политическото бъдеще на Путин след края на последния му мандат, изтичащ през март 2008-а.
Най-вероятно, след това Путин ще стане новият руски премиер.

В обширно интервю за „Тайм" по повод номинацията руският президент прави някои остри и категорични изказвания. По думите му радикалната опозиция в Русия е инструмент на някои чужди държави и нарочно провокира властите в Москва към някои по-твърди мерки. Защо, пита Путин, по време на задържането си господин Каспаров е говорел на английски? По думите му това е така, тъй като посланията на Каспаров са отправени не към руския народ, а към западната аудитория.

Руският президент е категоричен, че в политически план опозиционните сили не го притесняват. Вижте резултатите от изборите – те събират 0.9 процента, как това може да ме безпокои, заявява Путин. По въпроса за корупцията в държавата Владимир Путин признава, че за момента правителството не е в състояние да се справи с нея. Една от причините за мащабната корупция са ниските заплати на чиновниците, които носят отговорност за вземането на значителни от финансова гледна точка решения, коментира руският държавен глава.

Като друга причина за масовата корупция Путин изтъква преустройството на политическата система, по времето на което е отслабнал контролът на гражданското общество над правителството. Путин коментира в интервюто си пред Тайм и някои актуални международни теми. По думите му оповестеният доклад на ЦРУ, доказващ отсъствието на иранска ядрена програма не е замаскиране на предстояща операция срещу тази страна, а стремеж да бъде разказана истината. Радва ме това, че и в американската администрация има хора, които се стремят да казват истината, заявява Путин.

Той отбелязва още, че докладът на ЦРУ е доказателство, че руската страна формулира външната си политика, ръководейки се от обективна информация. Въпреки че дава изключително висока оценка за политиката на Джордж Буш и качествата му на държавник, Владимир Путин е на мнение, че вината за разделянето на Украйна на „прозападна" и „проруска" е на САЩ.

Съединените щати решиха, че в Украйна част от политическия елит подкрепя САЩ, а другата част – Русия и започнаха да поддържат тези, които ги смятаха за проамерикански настроени, така наречените „оранжеви революционери", коментира Путин. Според него такова разделение е неправилно, защото политик, който претендира, че е популярен в страната си, трябва да защитава националните интереси и да бъде в добрия смисъл на думата – украински националист.

Путин не спира дотук – по думите му САЩ са инициирали не само това разделяне, но са и подкрепяли някои политици в нарушаването от тях на Конституцията, което е довело до вътрешно взаимно противопоставяне на цели политически сили и групи от населението. По повод убийството на Анна Политковска Путин е категоричен, че разследването трябва да бъде проведено докрай. Все пак президентът уточнява, че има проблеми с доказателствата.

Руският президент използва отново повода, за да отбележи, че Политковска не е играла никаква съществена роля в политическия живот на страната, като нарича „врели-некипели" инсинуациите, че журналистката е била опасна за руските власти.

Според Путин убийството на Политковска е било провокация против властите и тя е била избрана и унищожена като „сакрална жертва". Но въпреки това, ние ще направим всичко възможно да доведем разследването до край, заявява още руският президент.