Буш отговаряше на неудобни въпроси за Иран

Американският президент Джордж Буш трябваше да отговаря на някои въпроси във връзка с това дали е знаел, че Иран е прекратил обогатяването на уран, когато през октомври заяви, че Техеран може да предизвика трета световна война.

На въпрос може ли да бъде обвинен в манипулация, Буш е отговорил, че е бил уведомен за резултатите от доклада миналата седмица. Следващата забележка на Буш, която привлече вниманието на Демократите и на медиите, е че през август шефът на разузнаването Майк Макконъл му е казал, че имат нова информация, но не е уточнил каква.

Изострената риторика на САЩ спрямо Иран и ядрената му програма достигна своя връх на 17 октомври, когато Буш предупреди, за трета световна война, пише Ройтерс.Ден по-късно вицепрезидентът Дик Чейни също отправи предупреждение за „ сериозни последици" за Иран, ако откаже да прекрати обогатяването на уран.

Тези коментари породиха страховете от възможна военна конфронтация между двете страни. Това се отрази и на драстичното покачване на  цента на петрола, която достигна 100 долара за барел. Според някои бивши агенти на разузнаването Буш и администрацията му са били информирани подробно за доклада преди той да бъде публикуван.

Междувременно Демократите хвърлиха обвинения срещу Буш, че е представил неточно информацията за Техеран, като е преувеличил.