САЩ ще държат Али Химика, докато иракските лидери се споразумеят

САЩ заявиха, че ще държат братовчеда на Садам Хюсеин Али Хасан ал Маджид, известен като Али Химика, и още двама бивши иракски ръководители, докато иракските лидери не постигнат съгласие за съдбата им, предаде Ройтерс. И тримата имат смъртни присъди.

Премиерът, президентът и вицепрезидентът на Ирак не могат да се споразумеят кой има пълномощията да нареди екзекуцията им. Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Негропонте заяви в Багдад, че тримата са държани под стража от американските военни, които очакват иракските ръководители да решат как да постъпят с тях.

Негропонте каза това в края на шестдневното си посещение в Ирак. В петък правителството на Ирак съобщи, че премиерът Нури ал Малики е помолил президента Джордж Буш да нареди тримата да бъдат предадени на иракските власти, за да бъдат екзекутирани. Негропонте обаче отказа да коментира разговорите по този въпрос. През септември иракски съд потвърди смъртните присъди, които тримата получиха за избиване на кюрди през 1988 г. Според иракската конституция смъртната присъда се изпълнява до 30 дни след произнасянето й. Освен Али ал Маджид на смърт са осъдени бившият военен министър Султан Хашем и бившият командващ армията Хюсеин Рашим Мохамад.

Президентът на Ирак Джалал Талабани, който е кюрд, е против смъртното наказание, а вицепрезидентът Тарик ал Хашем, който е представител на сунитското малцинство, от което бе и Садам, твърди, че по конституция екзекуцията трябва да бъде одобрена от тричленния президентски съвет, в който влизат президентът и двамата негови заместници. Правителството настоява, че президентският съвет няма такива пълномощия. Мнозина сунити в Ирак смятат, че министърът на отбраната не бива да бъде екзекутиран, тъй като е бил само изпълнител на нарежданията на Маджид.