Голямо събитие за православните християни в САЩ

На 23-ти Октомври в САЩ пристигна Киевския Патриарх Филарет

Патриарх Филарет  и  Оксана МомчиловаПатриархът Филарет е съпровождан от управителя на Киевската Епархия архимадрит Епифаний и професора на КПБА, доктор по богословие Дмитро Степовик. По време на своята визита, коята ще продължи 10 дни, Патриарх Филарет ще отслужи няколко молитви и ще проведе редица планирани срещи. На летището в Чикаго високопоставената украинска делегация бе посрещната от генералния консул на Украйна в Чикаго г-н Константин Кудрик заедно с представители на украинската чикагска диаспора.

В интервю за вестник Украинске Словои вестник България СегаПатриарх Филарет напомни, че Киевската Епархия се е увеличила четири пъти за годините на украинската независимост и че независимо от усилията на Москва тенденциите са към по-нататъшно присъединяване на църкви на територията на Украйна и на украински църкви в чужбина към Киевската Епархия.

Патриарх Филарет  и  Светлозар Момчилов

Светият Владика подчерта, че Киевската Епархия има потенциал да стане най-голямата православна епархия в света и да стане център на световното православие.

В края на интервюто той благослови издателите и екипите на вестник Украинске Словои вестник България Сега и им пожела да продължават да служат на интересите на своите общности и да подкрепят православните институции.

Оксана Момчилова, в.“България Сега
Снимки
: Светлозар Момчилов, Оксана Момчилова