Преговорите за Косово – отново провал

Провеждащият се в Австрия финален кръг от преговори по статута на Косово отново завършиха без да се достигне до споразумение между сръбската и албанската страната.
Още преди началото на преговорите наблюдателите отбелязаха, че няма големи надежди за успех.
Разговорите са завършили без сближаване на позициите, като и руските представители и представителите на управлението на провинцията не са отстъпили от исканията си и гледната си точка към проблема.
Президентът на Косово Фатмир Сейдиу заяви, цитиран от БиБиСи, че преговарящите не са се споразумели дори и за бъдещи преговори. Вчера представители на Сърбия заявиха, че въпросът за статута на Косово трябва да се решава от Съвета за сигурност на ООН.

На 10 декември тройката от международни посредници от САЩ, Русия и Европейския съюз трябва да представят доклада си в ООН и на генералния секретар Бан Ки Муун.
Косовски лидери не веднъж за отправяли предупреждения, че веднага след 10 декември, независимо от конкретната ситуация, Косово ще обяви едностранно независимост. Въпреки това премиерът Хашим Тачи обясни, че това ще стане само при подкрепа от страна на партньоите на Косово.
След преговорите Хашим Тачи потвърди, че Косово  ще се съгласи единствено на пълна независимост и провинцията ще продължи разговорите със САЩ и страните от Европейския съюз.
Сръбските представители на преговорите повториха тезата си, че обявяването на независимост едностранно ще "отвори кутията на Пандора" в региона на Балканите.