Ал-Кайда заплашва Германия

Сигурността е засилена в цяла Германия след появата на клипове, в които “Ал Кайда” заплашва с атаки, ако нейните войски не се изтеглят от Афганистан, съобщава Би Би Си.

На Германия и предстоят избори в неделя, но само една партия на левицата, подкрепя незабавното изтегляне.

Германия има над 4000 войници в Афганистан, базирани на север, където има по-малко насилие, отколкото в Хелманд и други южни провинции. 35 войника са загинали и последните проучвания показват, че 55% от германците искат изтегляне.

Всички железопътни гари и летища са под допълнителна охрана на въоръжени полицейски патрули. Ясно се виждат предпазните мерки, които са взети след като Федералната разузнавателна служба (ФРС) е взела в предвид новите записи на Ал-Кайда на немски език по интернет през последните няколко дни.

“В условията на демокрация”, казва говорителя в един от видеоклиповете “само хората могат да заповядат изтеглянето на своите войници у дома”.

“Но, ако немския народ реши да продължи войната, той ще бъде ударен от собствените си думи”.

Видеоклиповете, направени от Ал-Кайда, предупреждават за предстоящо нападение в рамките на две седмици след изборите, ако войски не се изтеглят. Ал-Кайда може да се надява да повтори случилото се по време на испанските избори преди пет години, когато в атентати загинаха 191 души. Скоро след това, испанското правителство на Хосе Мария Аснар, което изпрати войски в Ирак, бе победено на изборите. Немски политически фигури реагирали на видеоклипове, като осъдили Ал-Кайда и я обвинили, че се опитва да диктува поведението на избирателите.

Cross-bg.net