Ногаидели: Политическата криза в Грузия е вътрешен въпрос

"Политическата криза в Грузия е вътрешен въпрос, който е на път да бъде решен", заяви днес в турската столица Анкара грузинският премиер Зураб Ногаидели, цитиран от Франс прес.

"Това е вътрешен проблем. Преживяваме политическа криза, но намерихме средства да излезем от нея", каза Ногаидели на пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

"В една демократична страна изборите са единственото средство за действие в подобна политическа ситуация и именно така постъпи и Грузия", добави Ногаидели.

"Грузия увери Турция в подкрепата й в антитерористичните дейности", заяви още грузинският премиер. Ногаидели увери, че Грузия винаги е на страната на Турция в борбата срещу тероризма.

"Готови сме да направим всичко, което е по силите ни в тази област", заяви грузинският премиер. Той благодари на Турция за съдействието при разрешаването на въпросите, свързани с териториалната цялост на Грузия.

Ногаидели пристигна в Анкара за подписването на споразумение за въвеждането на режим на свободна търговия между Грузия и Турция. Той посочи, че документът на практика е готов за подписване, но са останали още три точки, които трябва да бъдат обсъдени, след което споразумението ще бъде подписано.

Ногаидели се изказа часове, след като председателят на грузинския парламент Нино Бурджанадзе обяви, че извънредното положение в страната ще бъде отменено в петък, 16 ноември.

След смазването на протести на опозицията, на 7 ноември грузинският президент Михаил Саакашвили обяви 15-дневно извънредно положение. По-късно президентът съобщи, че на 5 януари ще се състоят предсрочни избори.