Осем души са убити при стрелбата във финландско училище

Осем души са загинали при стрелба в гимназията "Юкела" в град Туусула, на 50 километра северно от Хелзинки, а извършителят на масовото убийство, 18-годишен ученик, е в критично състояние след като се е опитал да се самоубие, съобщава полицията.

"Жертвите на стрелбата са осем. Извършителят опита да се самоубие чрез изстрел в главата. Той е настанен в болница в Хелзинки и се намира в критично състояние", съобщи представител на полицията на пресконференция, предават световните агенции.Сред жертвите са пет момчета, две момичета и директорката на гимназията.

Междувременно стана ясно, че няколко часа преди стрелбата на популярния сайт за видеофайлове YouTube е бил качен запис, който съобщава за предстоящото нападение.

Заглавието на записа е "Клането в гимназия Юкела". Видеото, което тече на фона на песента "Заблуден куршум" (Stray Bullet), съдържа снимка на гимназията, която се разкъсва на две и под нея се показва мъж с насочен пистолет. Клипът е качен от потребител под името Sturmgeist89 (Духът на бурята 89), като в постинг под видеото, подписан със същото име, се казва: "Готов съм да се боря и да умра за моята кауза. Аз, подобно на естествения подбор, ще елиминирам всички, които смятам за негодни, обида за в човешката раса и провал на природното развитие". Часове след стрелбата достъпът до видеофайла бе блокиран. Actualno