Грузинският президент обяви извънредно положение в Тбилиси

Грузинският президент Михаил Саакашвили издаде указ, с който обяви извънредно положение в столицата Тбилиси. Това съобщи на извънреден брифинг тази вечер премиерът на Грузия Зураб Ногаидели, като подчерта, че действието на указа важи само за територията на Тбилиси.

"В рамките на 48 часа, съгласно Конституцията на Грузия, указът ще бъде внесен за одобрение от парламента. Документът предвижда временни ограничения за провеждане на демонстрации и протести, както и за медийни призиви към насилия, сваляне на властта, организиране на безредици и използване на сила", съобщи премиерът.

"Това са единствените ограничения. Свободата на словото не се ограничава по никакъв начин", допълни Ногаидели. "В момента, в който се възстанови редът в столицата, естествено, извънредното положение ще бъде отменено. Ще се възстанови и нормалната работа на медиите. Знаете, че днес имаше опит за преврат", каза още той.

 Междувременно предаванията на две грузински телевизии бяха прекратени от грузинските власти. Частната грузинска телевизионна компания "Имеди" съобщи, че в помещенията й са нахлули войници от специалните части на министерството на вътрешните работни, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В пряко излъчване от студиото водещият новините на "Имеди" призова правоохранителните органи да гарантират сигурността на журналистите. "Надяваме се, че властите няма да предприемат провокации и върху журналистите и служителите в телевизионната няма да бъде оказван натиск", заяви водещият на новините. Веднага след тези думи "Имеди" прекрати излъчването, посочват информационните агенции.

Телевизионната компания "Имеди" бе основана от грузинския бизнесмен Барди Патаркацишвили, за когото властите в Грузия твърдят, че е сред организаторите на протестите срещу президента Саакашвили. Според Ройтерс Патаркацишвили миналата седмица е прехвърлил контролния пакет от акции в "Имеди" на компанията "Нюз корпорейшън" на Рупърт Мърдок за срок от една година.

Телевизия "Кавказия" също прекрати излъчването си. "Изключиха ни по неизвестни причини", заяви представител на ръководството на "Кавказия". Той съобщи, че в офиса на медията не са се появявали служители на органите на реда.