„Берлинале“ – с 400 филма – най-големият филмов фестивал в света

Берлинските Мечки са тъй гостоприемни… Посрещат ни на всяко кътче из града… Приветстват хилядите звезди и гости на немската столица…  Сияят в злато и разкош на всяка една прожекция на големия екран… Мечки, мечки… Големи и малки…, червени и златни, сребърни и пъстри… Но… за мечката – символа на Берлин ще поговорим по-късно…

А сега ви предлагам да се отправим към центъра на града, за да чуем какво казват по повод „Берлинале“ звездите на световното кино и… най-Големите:
•    „Плеяда от филми…, звезди на червения килим… и възхитителна публика от цял свят…“
•    „Дълбоки и докосващи сърцето кино ленти, третиращи най-актуалните теми на човечеството.“
•    „Връхна точка на годината.“
•    „Най-новите филми, най-актуалните теми, най-голямата публика…“
•    „Фестивал, който, паралелно с очарователния си блясък и гланц, има високи критерии за филмово изкуство.“
•    „Чудесни филми…, интензивни чувства…, незаменими емоции.“
•    „Най-хубавият комплимент за „Берлинале“ са 350000 продадени билета всяка година.“
•    „Фестивал за публиката!“
•    „Радост и вълнуващи филмови преживявания.“
•    „Моят живот…“
•    „Най-голямата сцена за филмово изкуство и публиката.“
•    „Берлинале“ наелектризира цялата немска столица…“ –

Diane Kruger.  Film The Operative. © Gerhard Kassner  BerlinaleТези дни в Берлин всичко се върти около киното… Представят се над 400 филмови ленти в кино залите на града. Филми, звезди, световни премиери, билети, автографи, радостни емоции и аплодисменти… Трепетни приключения пред големия екран…
Международният филмов фестивал „Берлинале“ – 2019 се провежда от 7-17 февруари и за 69-ти път разстила червения килим за големите звезди на световното кино и за голямата публика, прииждаща от цял свят.

„Берлинале“ – 2019

Филмите на „Берлинале“ са разпределени в 12 секции: „Конкурс“, „Панорама“, „Берлинале класика“, „Панорама 40“, „Ретроспектива“, „Форум“, „Перспектива на немското кино“ и други.
В главната секция „Конкурс“ са включени 23 филма. От тях 17 се конкурират за наградите „Златна мечка“ и „Сребърна мечка“. 6 филма са със статут „Извън конкуренция“. 20 филма имат световна премиера.
Важно пояснение: В дните на фестивала бе обявено, че китайският филм „Една секунда“/„One second“ ще бъде оттеглен от програмата и няма да бъде показан. С това филмите, състезаващи се за големите награди, от 17 стават 16.
Фестивалът бе открит с филма „Добротата на непознатите“/„The Kindness of Strangers“ на датската режисьорка Лоне Шерфиг/Lone Scherfig.

Международното жури на „Берлинале“ – 2019 е в състав:

1.     Жулиет Бинош/Juliette Binoche (Франция) – президент на журито
2.    Джъстин Чан/Justin Chang (САЩ)
3.    Сандра Хюлер/Sandra Hüller (Германия)
4.    Себастиан Лелио/Sebastián Lelio (Чили)
5.    Раджендра Рой/Rajendra Roy (САЩ)
6.    Труди Стайлер/Trudie Styler (Великобритания)

Филмите в главната селекция, състезаващи се за „Златна мечка“ и „Сребърна мечка“, са следните:

The Kindness of Strangers, © Per Arnesen1.    „Добротата на непознатите“/„The Kindness of Strangers“: Дания, Канада, Швеция, Германия, Франция
Клара, избягала от нейния съпруг, пристига с двамата си сина в зимния Ню Йорк. Тя е с колата, но след като я загубва, остава с децата на улицата. Големият и студен град обаче показва топлота. Руският ресторант „Winter Palace“ се превръща в приятно място на неочаквани срещи с непознати хора, попаднали в трудности. С голям усет за характери  режисьорката Лоне Шерфиг/ Lone Scherfig  разкрива поведението на хората при различни обстоятелства. Главната роля се изпълнява от Зое Казан/Zoe Kazan.

2.    „Земята под краката ми“/„The Ground beneath My Feet“: Австрия
Лола е почти на 30 г. Тя успява в бизнеса, постоянно е на път, кариерата й върви стремително нагоре… Красивото си жилище във Виена обитава рядко. Нейната по-голяма сестра Кони страда от психически смущения и не иска да напусне дома си. След като Лола разбира, че сестра й е предприела опит за самоубийство, търси възможности, за да бъде до нея… Режисьор на филма е Мари Кройцер/Marie Kreutzer.

3.    „Толкова дълго, сине мой“/„So Long, My Son“: Китай
„Чакаме да остареем…“ – горчиви думи, които обобщават накратко живота на двама съпрузи от Китай. Някога са имали щастливо семейство – до момента, в който синът им се удавя. Съпрузите се преместват да живеят в големия град, където никой не ги познава и те не разбират диалекта на местните. Осиновеният им син Лиу Ксинг също не може да утеши голямата болка от миналото. Отново и отново съпрузите се връщат към спомените си. Семейната драма обхваща историята на три десетилетия в Китай. Режисьор на филма е Онг Ксиашуяи/Wang Xiaoshuai.

4.    „Елиза и Марсела“/„Elisa y Marcela“: Испания
Любов от пръв поглед… Още като се срещат в гимназията за първи път, между Елиза и Марсела започва голямо приятелство, което съвсем скоро прераства в романтична връзка. Нищо не може да попречи на чувствата на двете момичета, дори и родителите на Марсела, които я изпращат в интернат. Години по-късно двете жени отново се срещат и решават да живеят заедно. Те са учителки, трябва да внимават и строго да пазят в тайна дружбата си. Историята се основава на действителен случай от 1901 г. Режисьор на филма е Изабел Койсет/Isabel Coixet.

James Norton. Film Mr. Jones. © Gerhard Kassner  Berlinale5.    „Златната ръкавица“/„Der Goldene Handschuh“: Германия, Франция
Базиращ се на реален случай от 70-те години в Хамбург и изготвен по криминалния роман на Хайнц Щрунк, филмът разказва за серийния убиец Фриц Хонка. Режисьор на филма е Фати Акин/Fatih Akin.

6.    „Господ съществува, нейното име е Петруния“/„God exsist, Her Name is Petrunia“: Македония, Белгия, Словения, Хърватия, Франция
„Кажи им, че си на 24 години!“ – настоява майката, когато дъщеря й Петруния отива на поредното интервю за работа. Но Петруния е на 31 г. и е следвала история – специалност, която в Македония се търси рядко. Петруния отново получава отказ за работа. Прибирайки се към къщи, съглежда, че свещеникът държи кръста и след малко ще го хвърли във водата. Богоявление е и както всяка година, мъжете се хвърлят в ледените води, за да търсят кръста. Но с тях се хвърля и Петруния. Тя бързо намира намира скъпоценния трофей, всички я виждат, телевизията снима… Може ли обаче жена да се хвърли в реката? Може ли жена да притежава кръста? Симпатиите на сатиричния филм са към една смела и честна жена,  която се противопоставя на архаичните традиции. В главната роля е Зорица Нушева/Zorica Nusheva.

7.    „С Божията милост“/„By the Grace of God“: Франция
Александър живее с жена си и децата си в Лион. Един ден той случайно разбира, че свещеникът, който навремето му е причинил големи травми, продължава да работи с младежи. Александър решава да предприеме нещо. Филмът се базира на случая за свещеник Прена, който през 2016 г. е обвинен за сексуални деяния срещу 70 деца. Режисьорът Франсоа Озо/Francois Ozon портретира жертвите вече като възрастни хора и показва страданията, които носят през целия си живот.

8.    „Аз бях вкъщи, но…“/„I was at home, but…“: Германия, Сърбия
13-годишният син на Астрид се завръща, след като за една седмица е изчезнал. Майката и учителите предполагат, че неговото изчезване се дължи на загубата на баща му. Ежедневието отново е в ход. Въпросите, обаче, с които Астрид е конфронтирана, поглеждат в различни посоки. Режисьор на филма е Ангела Шанелец/Angela Schanelec.

9.    „Приказка за три сестри“/„A Tale of Tree Sisters“: Турция, Германия, Холандия, Гърция
Трите сестри – Рейан, Нуран и Хава живеят с баща си в едно откъснато село в Анадола. Една след друга те отиват да работят в града, след време обаче се завръщат. Въпреки че нито една не сбъдва мечтите си за по-добър живот, те се държат заедно. Израснал в анадолските планини, режисьорът Емин Алпер/Emin Alper разказва приказка с картини. Същевременно тематизира живота в обществото, но и оставя място за надежда.

Zorica Nusheva. Film God Exists, Her Name Is Petrunya.© Gerhard Kassner  Berlinale10.    „Мистър Джоунс“/„Mr. Jones“: Полша, Великобритания, Украйна
През 1933 г. уелският журналист Гарет Джонс заминава с влак за Москва, а оттам към Харков в Украйна. Той слиза на една малка гара и оттам се отправя на път. Сниман в Полша, Шотландия и Украйна, филмът на режисьорката Агнешка Холанд/Agnieszka Holland напомня за живота на журналиста Гарет Джонс (1905-1935). В главната роля е Джеймс Нортън/James Norton.

11.    „Йондьог“/„Öndög“: Монголия
В монголските степи е намерен труп на жена. Един от полицаите трябва да остане, за  да охранява трупа през нощта. Местна жена му помага. Тя може да стреля, да язди, да усеща вълците… Филмът, изпълнен с неочаквани обрати, разглежда темите за човешкото съществуване. Режисьорът Уан Куан`ан/Wang Quan`an умело вплита във филма картини от безкрайната монголска степ и усамотени безлюдни места.

12.    „Пирани“/“Piranhas“: Италия
„Чао, бамбина!“… Момчетата се щуркат на мотори из уличките на Неапол. Искат да имат много пари, маркови дрехи и обувки, да посещават заведения… Сдобиват се с оръжия и се учат да стрелят. Деца, които грабят, заплашват и убиват. 15-годишният Никола попада между фронтовете и трябва да вземе решение. Сценарият на този динамичен филм е по романа на Роберто Савиано („Gomorrha“, 2006). Режисьор на филма е Клаудио Джованеси/Claudio Giovannesi. В главната роля е Франческо ди Наполи/Francesco di Napoli.

13.     „Антология на призрачния град“/“Ghost Town Anthology“: Канада
Ирене-лес-Найгес e откъснато място някъде в Канада, където живеят  само 215 души. След като Симон Дубе загива, ежедневието придобива друг ритъм. За обстоятелствата около нещастието се говори с нежелание. След смъртта на Симон животът на неговите родители и брат започва да губи смисъл. Това настроение се предава и на другите. Режисьор на филма е Дени Коте/Denis Cote.

14.    „Синоними“/„Synonymes“: Франция, Израел, Германия
Йоав няма добър старт в големия град Париж. Жилището, на чиято врата почуква, е празно. По време на къпане, открадват дрехите му. Базиращ се на собствения си опит и спомени, режисьорът Надав Лапид/Nadav Lapid разказва за това колко трудно е да се създадат нови корени.

Vice, © Matt Kennedy / Annapurna Pictures, LLC. All Rights Reserved.15.    „Взрив в системата“/“ Systemsprenger“: Германия
Бернадете или Бени, както иска да я наричат, е крехко момиченце с огромна необуздана енергия. Определят я като дете, което радикално нарушава всяко правило. Където и да се появи 9-годишното момиче, след кратко време го изгонват. Режисьорката Нора Фингшайд/Nora Fingscheidt представя интензивна драма и разглежда стремежа на едно дете към любов, закрила, майчина ласка и собствен дом, в същото време и потенциала за насилие. В друг план филмът показва неуморните усилия и опити на психолози и възпитатели, които работят с уважение, доверие и голяма разбиране, за да помогнат на такива деца.

16.    „Кражба на коне“/“Out Stealing Horses“: Норвегия, Швеция, Дания

Тронд Сандер е на 67 г. и след смъртта на жена си, от Осло се премества да живее в едно малко селище, намиращо се в източната част на Норвегия. В една зимна нощ той разпознава в съседа си Ларс стар познат от детството. „Моланд оставя природата да говори със средствата на филма.“ На фона на спиращите дъха планински пейзажи, режисьорът Ханс Петер Моланд/Hans Petter Moland с голямо майсторство инсценира драма за любовта, загубата и разочарованието, за чувството на вина и травмите от миналото. „И всъщност, самият човек решава за какво да се тревожи…“ – казва главният герой. В ролите: Стелан Скарсгард/Stellan Skarsgard, Бьорн Флоберг/Björn Floberg, Тобиас Зантелман/Tobias Santelmann и други.

17.    „Една секунда“/„One second“: Китай (филмът бе изтеглен от програмата „Берлинале“ и няма да бъде показан)
В безкрайнния пустинен пейзаж, на хоризонта, като малки точици, се появяват двама човека. Задържаният и момичето не се познават, но техните пътища скоро ще се преплетат. Китай по време на Културната революция. Филмът е на режисьора Хан Моу/Zhang Yimou.

В главната селекция на „Берлинале“ – 2019 със статут „Извън конкуренция“ са следните 6 филма:
Hans Petter Moland. Film Out Stealing Horses. © Gerhard Kassner  Berlinale1.    „Сбогуване с нощта“/“L’adieu à la nuit“: Франция, Германия
Една лична история, поставяща въпроси, за които няма лесни и общовалидни отговори. Но… въпросите трябва да бъдат зададени. Филм с великолепната актриса Катрин Деньов/Catherine Deneuve.

2.    „Amazing Grace“: САЩ
Тя влиза, усмихва се леко и запова да пее. Все повече е повече гласът й обзема зрителите и ги повежда към безкрайността на рая. Филм на режисьора Алън Елиот/Alan Elliott за Арета Франклин и легендарния албум „Amazing Grace“.

3.    „Маригела“/„Marighella“: Бразилия
„Вие сте маоист, тротцкист или ленинист?“ На този въпрос на френски журналист Карлос Маригела отговаря: „Аз съм бразилец.“ Филмът представя живота на Маригела в годините между 1964 и неговата смърт през ноември 1969 г. Режисьор на филма е Вагнер Моура/Wagner Moura.

4.    „Агентката“/“The Operative“: Германия, Израел, Франция, САЩ
Рейчъл, която в действителност има друго име, говори отлично няколко езика и е навсякъде и никъде у дома – перфектни предпоставки за един агент. Изпращат я в Техеран. Задачите, които й поставят, стават все по-сложни и опасни. Ролята на агентката се изпълнява от очарователната немска актриса Даян Кругер/Diane Kruger, световноизвестна с участията си в над 40 филма, една от най-търсените артистки в Холивуд. В другата главна роля е Мартин Фримeн/Martin Freeman.

5.    „Варда при Агнес“/“Varda by Agnès“: Франция
Казват, че Агнес Варда е „институция във френското кино“. Пред или зад камера тя се показва като разказвач на истории. Заедно с нейни спътници тя повежда зрителите към едно пътуване. Режисьор на филма е Агнес Варда/Agnes Varda.

6.    „Вицепрезидент“/“Vice“: САЩ
Филмът на режисьора Адам Маккей/Adam McKay разказва за вицепрезидента Дик Чейни в администрацията на Джордж Буш. В главната роля е Кристиaн Бейл/Christian Bale. „Това е филм, който трябва да гледате, за да разберете президентството.“ – посочи директорът на „Берлинале“.

Филми с българско участие на „Берлинале“ – 2019:
Out Stealing Horses, © 4 1/2 Film•    „Тайният живот на Вера“/„The Magic Life of V“
На филмовия фестивал в Берлин се състои европейската премиера на филма „Тайният живот на Вера“/„The Magic Life of V“ на режисьорa Тонислав Христов. Филмът е тристранна копродукция между Финландия, България и Дания. След обявяването на световната премиера на филма в американския филмов фестивал „Сънданс“, участието в „Берлинале“ – 2019 е вторият голям фестивален успех на филмовата лента.
„Тайният живот на Вера“ се представя на „Берлинале“ в секцията „Generation 14plus“. Действието на филма проследява живота на Вера, която е преследвана от травми от  детството и се опитва да извоюва независимост посредством различни роли, които играе в живота. 
Alia Bhatt. Film Gully Boy. © Gerhard Kassner  BerlinaleСценаристи на филма са Тонислав Христов, Каарле Ахо, Любомир Цветков. Продуценти: Каарле Ахо, Кирстине Барфод, Андреа Станоева, Тонислав Христов. Оператор на филма е Александър Станишев. Музиката е на Петър Дундаков.
Други филми на Тонислав Христов са: „Семейно щастие“, „Правила на ергенския живот“, „Любов и инженерство“, „История за храната и душата“, „Пощальонът“. 

•    „The Pit“
В секцията „Perspektive Deutsches Kino“ се представя филмът „The Pit“ на българската режисьорка Христина Райкова. С методите на документалното кино тя разказва за минерален басейн в български черноморски курорт, привличащ много гости. „Един микрокосмос, който представя цяло едно общество, човешка мозайка от лични и политически истории.“

Големите награди на „Берлинале“
Големите награди на „Берлинале“: една „Златна мечка“ и цял отбор „Сребърна мечка“ ще бъдат обявени на тържествената церемония, която ще се състои на 16 февруари 2019 г.

Но защо „Мечка“?
Тъй като един от най-често задаваните въпроси от чуждестранните  гости в Берлин, както по време на филмовия фестивал, така и по принцип, е: „Защо МЕЧКА…?“ – ще ви споделя няколко интересни информации:
•    „Мечката“ (като събирателно понятие) е официален символ на град Берлин още от далечната 1280 година, откогато датира първият документ с герба на града.
•    Предполага се, че мечката е избрана в герба на града заради граф Албрехт Първи фон Бранденбург/ Албрехт „Мечката“ (Albrecht I. von Brandenburg/ Albrecht der Bär).
•    В продължение на 700 години мечката е символ на Берлин, поставена е на герб и печат, милиони пъти е изрисувана, хиляди пъти е изваяна в пластики, на фасади на сгради… Скулптури на огромни Берлински мечки съглеждаме из целия град…

На 16 февруари вечерта „Златната мечка“ и „Сребърните мечки“ ще преминат по кадифения червен килим. В „Двореца Берлинале“ те ще бъдат почетни гости… А след това… ще прегърнат своите собственици… Накъде ли ще заминат по света?…

Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин

Снимките са предоставени от Пресцентъра на „Берлинале“ и се публикуват с неговото съгласие.