От червения килим на „Берлинале“ – 2019…

Кадифеният червен килим блести в разкош от светлини… Вечерта е залята от най-красивите звезди… Хиляди камери запечатват всяка секунда… Немската столица пулсира в ритъма на киното, а милионите зрители жадуват за нови приключения пред големия екран…
На 7 февруари 2019 г. в грандиозния „Дворец Берлинале“ най-тържествено се открива Международният филмов фестивал „Берлинале“ – 2019. Това е 69-то издание на престижния конкурс, който от 7-17 февруари събира в Берлин световния кино елит.

„Берлинале“ – 2019 стартира с филма „Добротата на непознатите“/„The Kindness of Strangers“
Фестивалът се открива със световната премиера на филма „Добротата на непознатите“ на датската режисьорка Лоне Шерфиг/Lone Scherfig. Филмът е копродукция между Дания, Канада, Швеция, Германия, Франция. Действието се развива в Ню Йорк. По повод филма и режисьорa директорът на „Берлинале“ – Дитер Кослик каза: „Нейното усещане за герои, големи емоции и фин хумор обещават прекрасен старт на фестивала.“
Филмите на „Берлинале“ – 2019 са разпределени в 12 секции: „Конкурс“, „Панорама“, „Берлинале класика“, „Панорама 40“, „Ретроспектива“, „Форум“, „Перспектива на немското кино“ и други.
В главната секция „Конкурс“ са включени 23 филма. От тях 17 се конкурират за наградите „Златна мечка“ и „Сребърна мечка“. 6 филма са със статут „Извън конкуренция“. 20 филма ще имат премиера. „7 от 17 филма, конкуриращи се в надпреварата за „Златната мечка“ – 2019, са на жени!“ – заяви директорът на „Берлинале“. Рекорд!

През тази година за „Златната“ и „Сребърните мечки“ ще се конкурират следните 17 филма:
1.    „Добротата на непознатите“/„The Kindness of Strangers“: Дания, Канада, Швеция, Германия, Франция
2.    „Земята под краката ми“/„The Ground beneath My Feet“: Австрия
3.    „Толкова дълго, сине мой“/„So Long, My Son“: Китай
4.    „Елиза и Марсела“/„Elisa y Marcela“: Испания
5.    „Златната ръкавица“/„Der Goldene Handschuh“: Германия, Франция
6.    „Господ съществува, нейното име е Петруния“/„God exsist, Her Name is Petrunia“: Македония, Белгия, Словения, Хърватия, Франция
7.    „С Божията милост“/„By the Grace of God“: Франция
8.    „Аз бях вкъщи, но…“/„I was at home, but…“: Германия, Сърбия
9.    „Приказка за три сестри“/„A Tale of Tree Sisters“: Турция, Германия, Холандия, Гърция
10.    „Мистър Джоунс“/„Mr. Jones“: Полша, Великобритания, Украйна
11.    „Йондьог“/„Öndög“: Монголия
12.    „Пирани“/“Piranhas“: Италия
13.    „Антология на призрачния град“/“Ghost Town Anthology“: Канада
14.    „Синоними“/„Synonymes“: Франция, Израел, Германия
15.    „Взривна система“/“ Systemsprenger“: Германия
16.    „Кражба на коне“/“Out Stealing Horses“: Норвегия, Швеция, Дания
17.    „Една секунда“/„One second“: Китай

В главната селекция на „Берлинале“ – 2019 със статут „Извън конкуренция“ са следните 6 филма:
1.    „Сбогуване с нощта“/“L’adieu à la nuit“: Франция, Германия
2.    „Amazing Grace“: САЩ
3.    „Маригела“/„Marighella“: Бразилия
4.    „Агентката“/“The Operative“: Германия, Израел, Франция, САЩ
5.    „Варда при Агнес“/“Varda by Agnès“: Франция
6.    „Вицепрезидент“/“Vice“: САЩ

Състав на международното жури:
1.    Жулиет Бинош/Juliette Binoche (Франция) – президент на журито
2.    Джъстин Чан/Justin Chang (САЩ)
3.    Сандра Хюлер/Sandra Hüller (Германия)
4.    Себастиан Лилио/Sebastián Lelio (Чили)
5.    Раджендра Рой/Rajendra Roy (САЩ)
6.    Труди Стайлер/Trudie Styler (Великобритания)

•    Жулиет Бинош
Жулиет Бинош вдъхновява милионите зрители и журита по целия свят с участието си в повече от 70 филма. Носител е на многочислени награди и номинации на филмови фестивали. Тя е открита като нов талант в „Je Vous salue, Marie“ на Жан-Люк. Получава първата си главна роля във филма на Андре Течине „Rendez-vous“ (1985). Бинош прави своя международен пробив с адаптацията на английския роман на Филип Кауфман „Непоносимата лекота на битието“ (1988). Участва както в европейски филми, така и във филми на световното кино. Сътрудничеството на Бинош с Леос Каракс в „Любовниците от Пон Ньоф“ (1991)  е показано на „Берлинале“ – 1992. За ролята й в „Три цвята синьо“ (1993) на Кшищоф Кешловски е наградена със „Сезар“. През същата година тя получава и „Берлинската камера“. През 1997 г. Жулиет Бинош е наградена с „Оскар“ за ролята й в  „Английският пациент“ на режисьора Антъни Мингела. Известна е още с филмите: „Брулени хълмове“, „Три цвята синьо“, „Децата на века“, „Алис и Мартен“, „Шоколад“, „Скришна игра“, „Код непознат“, „Сезонът на буквите“, „Годзила“, „Никой не иска нощта“ и много други.

•    Джъстин Чан
Джъстин Чан е филмов критик към „Los Angeles Times“, селектира и рецензира  филми за американските радиопрограми Fresh Air и FilmWeek. Наскоро Чан бе обявен за „Критик на годината“ и отличен с „Националната награда за изкуство и развлечения“ в Лос Анджелис. През 2014 г. получава първата награда на Роджър Еберт от „Асоциацията на афро-американските филмови критици“. Чан, който има диплома по журналистика от Университета на Южна Калифорния и председателства Националното сдружение на филмовите критици, е управляващ директор на „Лос Анджелис асоциация на критиците“. Той е член на журито на няколко филмови фестивала, включително SXSW, в Пусан, Сан Франциско и Йерусалим.

•    Сандра Хюлер
След завършване на актьорското си майсторство в Берлинската академия за драматични изкуства „Ернст Буш“ и преди да дойде пробивът й през 2006 г. с „Реквием“ на Ханс-Кристиан Шмид, Сандра Хюлер е на театралната сцена в Йена, Лайпциг и Базел. За ролята й в „Реквием“ тя не само е отличена със „Сребърната мечка за най-добра актриса“ на „Берлинале“, но също така с немските и баварските филмови награди. Сред филмите в нейното творчество са: „Броунианското движение“ на Нанук Леополд, представен на „Берлинале“ – 2011, Форум“; международно известният „Над света“ (2011) н Ян Шомбург, представен на „Берлинале“ – 2011, „Панорама“; „Криминалистът“ (2011); „Тъмният свят“ (2013); „Забрави моето Аз“ (2014); „Тони Ердман“ (2016); „25 km/h“ и други. С филма „В коридорите“ на Томас Щубер тя бе представена на „Берлинале“ – 2018 и отново бе номинирана за „Германската филмова награда“. Носител е на многобройни немски и международни награди.

•    Себастиан Лелио
Чилийският режисьор Себастиан Лелио дебютира с изключително аплодиран филм през 2005 г.: „Свещеното семейство“, чиято премиера бе на филмовия фестивал в Сан Себастиан. Следващите два филма „Коледа“ (2009) и „Годината на тигъра“ (2011) затвърждават таланта на режисьора. Своя международен пробив той отбелязва с „Глория“, с който участва в „Берлинале“  – 2013 и спечели „Сребърна мечка за най-добра актриса“ – Паулина Гарсия, още две други награди на същия фестивал, както и на други международни фестивали. На „Берлинале“ – 2017 Лелио представи „Фантастична жена“ и бе награден със „Сребърна мечка за най-добър сценарий“, както и с наградата TEDDY. През 2018 г. същият филм печели наградата „Гоя“, наградата „Независим дух“, „Златен глобус“, „Феникс“, „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм и други.  „Непослушанието“ (2017) с Рейчъл Уайз и Рейчъл Макадамс бе дебютът на английски език на Лелио. С него спечели пет номинации на Британските награди за независим филм. С „Глория Бел“ (2018) има пореден световен успех. Водещите роли в този филм са на Джулиан Мур и Джон Туртуро.

•    Раджендра Рой
От 2007 г. Раджендра Рой е старши филмов куратор на „Музея на модерното изкуство“  в Ню Йорк, отговаряйки не само за колекция с повече от 30 000 произведения, но и съпровождайки изложби на Педро Алмодовар, Вим Вендерс, Тим Бъртън или Майк Никълс. Като коредактор отговаря за книгата „Берлинската школа: филми от Берлинската школа“. Рой е съпредседател на новите режисьори/нови филми на Комисията на филмовото дружество „Lincoln Center“. Преди това е програмен директор и артистичен директор на Международния филмов фестивал Хамптън, а от 2004-2008 г. е член на „Комисията за подбор на конкурса за Берлинале“. Рой, който е следвал политически науки и френска литература в Калифорнийския университет в Сан Диего, е член на няколко журита, включително „Sundance“, SXSW, „Академията за филмови изкуства и науки“ и „Independent Spirit Awards“.

•    Труди Стайлер
След завършване на образованието си в Театралното училище в Бристъл Стария Вик, Труди Стайлер е водеща актриса на Кралската Шекспирова компания. Има многобройни роли в телевизионни и кинофилми. От 1990 г. насам работи като филмов продуцент. На „Берлинале“ – 1995 документалният й филм „Преместване на планината“ спечели „Наградата на икуменическото жури“. Участвала е във филми, сред които: „Моята най-добра приятелка“ (2001), „Приятели“ (2002), „Тайната на Пепеляшка“ (2002), „Следващите три дни“ (2010), „Истината на една нощ“ (2016). Стайлер е продуцент на множество филми: „Деца–на улиците на Ню Йорк“ (2006), „Луна“ (2009), „Кожа“ и много други. На „Берлинале“ – 2019 ще бъдат показани два филма от нейната продуцентска компания „Maven Pictures“. Стайлер е благотворителен член на посланика на УНИЦЕФ и основател на фонда „Rainforest“. Продължава да бъде филмова и театрална актриса, през 2018 г. участва в серията „Maniac“. Носител е на редица международни награди.
 
Филм с българско участие на „Берлинале“ – 2019
На филмовия фестивал в Берлин ще се състои европейската премиера на подкрепяния от НФЦ документален филм на режисьорa Тонислав Христов „Тайният живот на Вера“/„The Magic Life of V“. Филмът е тристранна копродукция между Финландия, България и Дания. След обявяването на световната премиера на филма в американския филмов фестивал „Сънданс“, участието в „Берлинале“ – 2019 е вторият голям фестивален успех на филмовата лента. След  „Пощальонът“ „Тайният живот на Вера“ е вторият филм на Тонислав Христов, селектиран в „Сънданс“.
„Тайният живот на Вера“ ще бъде представен на „Берлинале“ в секцията „Generation 14plus“. Действието на филма проследява живота на Вера, която е преследвана от травми от  детството и се опитва да извоюва независимост посредством различни роли, които играе в живота. 
Сценаристи на филма са Тонислав Христов, Каарле Ахо, Любомир Цветков. Продуценти: Каарле Ахо, Кирстине Барфод, Андреа Станоева, Тонислав Христов. Оператор на филма е Александър Станишев. Музиката е на Петър Дундаков.
Тонислав Христов е роден през 1978 г. във Враца. Завършва инженерство в Техническия университет в Русе, след което заминава за Финландия и от 2001 г. се установява там. Следва в Metropolia University of Applied Sciences в Хелзинки. Живее и работи във Финландия и България. Автор е на редица филми, шест от които са с международен успех, смесващи документалното и художественото. Някои от филмите са: „Семейно щастие“, „Правила на ергенския живот“, „Любов и инженерство“, „История за храната и душата“, „Пощальонът“, „Тайният живот на Вера“ – който публиката на „Берлинале“ – 2019 очаква с особено вълнение.

ГОЛЕМИТЕ награди на „Берлинале“
•    „Златна мечка за най-добър филм“
•    „Сребърна мечка“ – Голямата награда на журито
•    „Сребърна мечка за най-добър режисьор“
•    „Сребърна мечка за най-добър сценарий“
•    „Сребърна мечка за най-добра актриса“
•    „Сребърна мечка за най-добър актьор“
•    „Сребърна мечка за игрален филм, който открива нови перспективи ” – наградата „Алфред Бауер“
•    „Сребърна мечка за изключителна артистична изява“ в категориите: „Камера“, „Редактиране“, „Музика“, „Костюм“ или „Сценография“

Директорът на „Берлинале“
От май 2001 г. до днес г-н Дитер Кослик/Dieter Kosslick ръководи престижния международен филммов фестивал „Берлинале“. За своята многостранна дейност в сферата на филмовото изкуство и културата е награден с многочислени награди и почетни отличия. „Берлинале“ – 2019 е последното представяне на г-н Кослик като директор. На червения килим се очаква г-н Кослик да връчи Ключа на „Берлинале“ на бъдещия директор.

Официални партньори на „Берлинале“ – 2019
•    AUDI AG
•    Glashütte Original
•    L’ORÉAL PARiS
•    ZDF TV
•    Mastercard
•    Leysen1855
•    ARRI
•    Colt Technology Services
•    DELL MCC
•    rbb Rundfunk Berlin-Brandenburg
•    WALL
•    AKKUMAT
•    ASPERA, an IBM Company
•    Canon
•    Dolby Atmos
•    NESPRESSO
•    ROLF BENZ
•    ROHDE & SCHWARZ
•    POTSDAMER PLATZ
•    SONY CENTER am Potsdamer Platz
•    TOP-IX
•    POMMERY
•    други

Филмовият фестивал „Берлинале“:
•    представя в Берлин големите звезди на международното кино;
•    открива нови таланти;
•    място за среща е на стотици режисьори, продуценти, актьори, на всички тези, които творят изкуство за големия екран;
•    един е от най-големите в света филмови фестивали за публиката;
•    популяризира кариери, проекти, мечти;
•    платформа е за промени и нововъведения;
•    съществен икономически фактор е не само в Германия, но и в международен план;
•    „Европейският филмов пазар“, който се провежда всяка година в рамките на „Берлинале“, е международен търговски център, компас за новата година.

Пулсът на града
В дните на „Берлинале“ немската столица е приказно-пъстра и оживена. Градът пулсира в пулса на киното. Площадът „Потсдамер платц“ е прегърнал хиляди хора от цял свят: деца и студенти, млади и възрастни… На всяко ъгълче се чува чужда реч… Преплитат се езици, предлагат се специалитети от близки и далечни страни, ресторанти и магазини са отворени до късно през нощта… Метрото работи безспир… Но най-интересното е в кино залите: там, където има много повече хора, отколкото в кафетата…
Посочва се, че най-голямото достойнство на „Берлинале“ е неговата „приветливост“ към обикновения зрител. Погледнете колко хора от света са дошли тук! Всеки от тях може лесно да си купи билет, да попадне на световна премиера и да стане част от това голямо събитие, което ще помни цял живот… Билетите за фестивала могат да се закупят онлайн или на касите, разположени в търговския център „Потсдамер платц“. Цените варират в зависимост от това, в коя секция е филмът.
Атмосферата в „Двореца Берлинале“, в който се представят световните премиери на филмите, не е като в кино… Там, като в изискан театър, се движиш по дълги червени пътеки, заобиколен си от камери, светлини, екрани, хиляди фенове…  Облечени елегантно, гостите показват красивите си билети, после минават през коридор с прекрасни цветя и с леки стъпки и приповдигнато настроение се отправят към централното фоайе. На стените съглеждаш снимки с автографи на Най-големите в света на киното… А когато настъпи моментът, в който знаменитостите заприиждат за световна премиера (режисьори, сценаристи, продуценти, артисти…), настава такова неописуемо оживление… Всеки иска да зърне с очите си Звезда, да получи автограф, да запечата момента с камера… След края на всяка световна премиера, директорът на „Берлинале“ представя на сцената всички гости от екипа на филма. Всеки може да ги чуе и види… После… любителите на голямото кино се събират на чаша шампанско, за да споделят емоциите си от филма, да усетят празничната атмосфера в „Двореца Берлинале“ и оттам да се любуват на нощните картини на града…
Но… по време на „Берлинале“… нощите в Берлин стават дни… Звездите от Млечния път летят по килима на Червения път… Пътеки, пътеки…, които водят звезди и фенове все към големия екран…

Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“,
Берлин

Снимките са предоставени от Пресцентъра на „Берлинале“ и се публикуват с неговото съгласие.