НАТО подписа протокола за присъединяване със Скопие

Посланиците на държавите от НАТО подписаха днес със Скопие протокола за присъединяване в присъствието на македонския външен министър Никола Димитров, предаде БТА.
С подписването на протокола започва последната фаза от приемането на Македония в НАТО. В този краен етап властите – обичайно парламентите на държавите от НАТО, трябва да дадат своето одобрение. Когато всички държави одобрят протокола, генералният секретар на НАТО отправя покана за присъединяване към новата страна.
Република Северна Македония ще влезе в НАТО като 30-ата държава от организацията.
Македонският външен министър Никола Димитров обеща неговата страна да постигне разходи за отбрана, равни на 2% от БВП, преди 2024 г.. Той заяви това в отговор на въпрос на пресконференция в централата на НАТО в Брюксел, след подписването на протокола за присъединяване.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поясни, че не очаква изненади в предстоящата процедура по утвърждаването на протокола от властите в държавите от пакта. Той изрази убеждението, че процесът ще приключи бързо. Столтенберг не се обвърза със срок, но отбеляза, че при приемането на Черна гора процесът е отнел около една година.
Той съобщи, че още следващата седмица македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска ще участва в качеството на наблюдател в заседанието на своите колеги от НАТО. Столтенберг добави, че на срещата на върха на алианса в Лондон през декември ще бъде поканен македонският премиер Зоран Заев.
„Историята не се случва сама, а трябва да се напише“,
заяви Димитров. „Колкото по-голямо е предизвикателството, толкова по-голям е успехът при неговото преодоляване“, добави той, като цитира премиера Заев. „По-лесно беше да не правим нищо, да поддържаме спора (с Атина) за политически ползи, но избрахме да постъпим в интерес на народа и региона“, добави министърът по повод днешния успех.
„Повече няма да вървим сами по пътя пред нас. Ще направим всичко по силите си регионът да бъде по-предсказуем и устойчив, да напредва повече. След дни конституционните промени, свързани с Преспанското споразумение, ще влязат в сила“, уточни той.
Източник: БТА, vesti.bg