Папата призна за монахини, държани като сексробини

Папа Франциск призна, че свещеници сексуално са насилвали монахини, а в един случай дори са ги държали като сексробини.
Той посочи, че неговият предшественик, папа Бенедикт е бил принуден да затвори цяла конгрегация на монахини във Франция, които са били малтретирани от свещеници.
Признанието на настоящия глава на католическата църква няма прецедент в нейната история.
По думите му Ватиканът се опитва да се справи с проблема, който „все още продължава”. Признанията папата направи по време на историческата си обиколка на Близкия изток.
Миналия ноември глобалната организация на монахините от католическата църква осъди „културата на мълчание и секретност”, която им пречи да говорят за ставащото.
Според папа Франциск коренът на злото е в „гледането на жените като на хора втора класа”.

„Папа Бенедикт имаше смелостта да разпусне женска конгрегация, която беше на определено ниво, защото това робство на жените бе влязло в нея – робство, дори до степен на сексуално робство – от страна на духовниците и основателя”.
Папа Франциск поясни, че насилието над монахини е постоянен проблем в църквата, но сексуалната злоупотреба е свързана до голяма степен с „определени конгрегации, предимно нови”.
В Чили информациите за злоупотреби с монахини, извършени от свещеници, накараха Ватиканът да започне разследване миналата година. В Индия епископ бе арестуван заради обвинения, че е изнасилил монахиня 13 пъти между 2014 и 2016 година. Доклади за подобни случаи има от Африка, Италия и Франция.
Източник: BBC, vesti.bg