Протестите срещу комунистите в Молдова прераснаха в масови безредици

Протестите срещу резултатите от спечелените от комунистите избори в Молдова, организирани от опозицията в столицата Кишинев, прераснаха във вторник в масови безредици, предадоха световните агенции. Протестиращите обкръжиха резиденцията на президента Владимир Воронин и я замерваха с камъни. Зданието на парламента също бе подложено на погром, като демонстранти нахлуха вътре, трошейки всичко по пътя си. Започнаха сблъсъци между демонстрантите и полицията, която се опита да разпръсне тълпата с водни струи и сълзотворен газ.
Късно следобед властите в Молдова се договориха с лидерите на опозиционните партии да бъде извършено ново преброяване на подадените на изборите гласове.
Според официалната информация на правоохранителните органи на Молдова в акцията участвали около 2500-4000 души. Според чужди медии обаче протестиращите са многократно повече. Репортери на Ройтерс и Асошиейтед прес предават за около около 10 000 участници в протеста.
Митингът бе организиран от опозиционната Либерално-демократична партия, която заяви по-рано, че резултатите от парламентарните избори са били фалшифицирани, въпреки изявленията на наблюдатели от ОССЕ, че изборите са били демократични.
Лидерите на молдовската опозиция обаче се разграничиха от нападенията срещу сградите на парламента и президентството в Кишинев. Опозиционните лидери признаха, че протестиращите са излезли от контрол, но заявиха, че протестите ще продължат докато не бъдат назначени предсрочни избори.
При протестната акция избухна пожар на първите етажи на молдовския парламент. Поради големия брой протестиращи колите на пожарната бяха затруднени да се приближат към сградата. Демонстрантите обаче пуснаха служителите на полицията и охраната на парламента да излязат от горящата сграда като направиха за тях “жив коридор”.
Информационните агенции предават, че при сблъсъците са били ранени 30 демонстранти и полицаи, но официалните власти твърдят, че около 400 служители на силовите структури, охраняващи държавните учреждения в Кишинев, са потърсили медицинска помощ.
“Безредиците в Кишинев са опит за държавен преврат”, заяви един от лидерите на управляващата Комунистическа партия Марк Ткачук. Според молдовския президент Владимир Воронин основания за преразглеждане на резултатите от парламентарните избори в Молдова няма.
На парламентарните избори, които се проведоха преди два дни в Молдова, абсолютно мнозинство удържа управляващата комунистическа партия. Тя получи правото еднолично да определи президент на страната, който, по конституция, се избира от парламента.
Два мандата досега президент бе Владимир Воронин, който е лидер на комунистическата партия. Той няма право да се кандидатира за нов мандат, но се очаква да се задържи във властта като премиер или председател на парламента.
Издигането на знамето на Румъния на сградата на президентството в Кишинев и наличието на символи на Румъния на протестите пък бе определено като провокация и не може да служи за доказателство, че опозицията стои зад вандалите, каза заместник- председателят на Либералната партия в Молдова Дорин Киртоака.
Молдовският президент Владимир Воронин заяви вчера на срещата си с лидерите на трите опозиционни политически партии, преминали избирателния праг, че знамето на Румъния на сградата на президентството означава автоматично, че става въпрос за организирането на държавен преврат от опозицията и че ще бъде предприето разследване, както и че ще бъдат наложени санкции според действащото законодателство, заяви Киртоака, който бе на срещата.
“Румънската държава не се е намесвала и няма да се намесва във вътрешните работи на Молдова, но имаме отговорността редом с Европейския съюз, като негови членове, да бдим пространството на изток от нашата граница да бъде демократично, стабилно и проспериращо”, каза председателят на румънския Сенат и лидер на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Мирча Джеоана.

Румънското външно министерство изрази загрижеността си от информациите за актове на насилие в Молдова, включително за възпрепятстване на достъпа на румънски граждани до страната, и предупреди, че ще се противопостави на всякакво провокативно отношение по адрес на Румъния.
“Молдовската революция” не остана без отражение и у нас.
В писмо до редакцията на Actualno.com Сдружението за развитие и обществен контрол, обединяващо студенстките организации у нас, изрази подкрепа към бунта на местното население и готовност за аналогични действия при подобна ситуация след нашите избори.
Представяме ви част от писмото:
Ние студентите от студентските сдружения, организиращи протестите пред парламента през последните месеци от 19.12.и 14.01 досега, изразяваме пълната си подкрепа за нашите колеги от Молдова, които също като нас са разбрали фалшивата същност на фасадната демокрация, в която живеят. Противопоставяме се на опитите, на създадени в мрачното комунистическо минало на нашите страни, олигархични върхушки да режисират “свободни и честни избори”, с предизвестен резултат. Репресивните органи на държавата трябва да служат за опазване живота и благосъстоянието на обикновените граждани, каквито са и самите служители в тези служби, а не да потъпкват правата и свободите на изказване на различно мнение, организиране на законни протести и противопоставяне на политическите фалшификации. Предупреждаваме, че и в България, това лято могат да се проведат фалшиви и платени избори за европейски и национален парламент!
Mediapool.bg, actualno.com