Паметно събитие в Скопие

В Скопие за поредна година се проведе панихида и паметно шествие в чест на революционерката Мара Бунева. На събитието присъстваха над 500 българи от Македония, България и Сърбия, а и наши сънародници от Чикаго също дойдоха на паметния збор…

Измежду многобройните гости имаше и представители на ВМРО-БНД, начело с евродепутата и заместник председателя на партията Ангел Джамбазки и депутати от българския парламент от групата на Патриотите – Атанас Стоянов, Красимир Богданов и Йордан Йорданов.

Имаше и представители на няколко патриотични организации на българи от различни държави, като “БРАТСТВО ХАЙДУТИ” със седалище в Чикаго и клонове в България и Македония, “Сдружение за Македоно-Българско приятелство” от Скопие, “Български Национален Съюз”, “Бял Фронт”- България и др.

Панахидата в Църквата “Свети Димитър” в Скопие тази година беше организирана от “Сдружението за Македоно-Българско приятелство” от Скопие. Възпоминателната служба за героинята в храма бе извършена от свещеник на Македонската Православна Църква – Охридска Епископия.

След това присъстващите се отправиха на паметно шествие през каменния мост до лобното и място на кея на Река Вардар, където се намира паметната плоча на Мара Бунева. Гражданите поставиха свежи цветя пред паметника и се поклониха пред светлата памет на мъченицата дала живота си за свободата на Македония и македонските българи.

Последваха изказвания на представители на няколко български организации. Реч произнесе и евродепутатът Ангел Джамбазки. Той каза, че трябва да се помни делото на Бунева, да се поучим от него и да продължаваме борбата, защото враговете не са спрели, нека да помним какви бяха заветите на предците ни от ВМРО и нека ги изпълняваме, каза Джамбазки.

В края всички присъстващи получиха патриотичните календари за 2019-та година, изработени от “БРАТСТВО ХАЙДУТИ” с финансовата подкрепа на “ELGIN TRUCK & TRAILER REPAIR” (Чикаго).

Тази година, в сравнение с минали години, на събитието присъстваха много повече млади българи от Македония и България, а това е доказателство, че Мара Бунева никога няма да бъде забравена и вечно ще живее в сърцата на признателните потомци!

Зоранчо Маринков
за в. „България СЕГА“,
Чикаго