Строят Холивуд в Ивицата Газа

Палестинските власти ще построят в Ивицата Газа голям комплекс за снимането на филми и сериали, съобщи ръководителят на местната телевизионна компания "Ал Акса" Фатхи Хамад, предаде агенция "Новости".

Киностудията, която ще се казва "Медианат Асдаа" /Градът на ехото/, ще бъде разположена върху територията на бившо еврейско селище, което е било демонтирано преди две години.

Въпреки жестоката икономическа криза, реализацията на безпрецедентния за палестинците проект вече е започнал: булдозери разриват площадката, строители прокарват комуникации и засаждат дървета.

Авторите на проекта, копирайки опита на Холивуд, смятат да построят до киностудията развлекателен комплекс с парк и басейн за отглеждане на риби.

Хамад, чиято компания се смята за рупор на движението Хамас, не крие, че палестинският аналог на Холивуд е предназначен за снимането на продукции, отговарящи на вкусовете и идеологическите задачи на новите господари на Ивицата Газа. Затова няма нищо учудващо, че първата лента, която ще бъде заснета, ще има "ислямски характер".