Канада легализира марихуаната за развлекателни цели и стана най-голямата “тревна” държава в света

16 октомври 2018 г. Канада легализира марихуаната за развлекателни цели, след като днес влезе в сила законът, регламентиращ отглеждането, дистрибуцията и продажбата й.
Страната е 1та сред членките на Г-7 и най-голямата в света, която прави това.
Минималната възраст за купуване и употребяване на канабис на федерално ниво е определена на 18 години, като провинциите имат право да въведат праг от 19 години. Канадците ще могат да купуват по 1 грам марихуана за 10 канадски долара от частни или държавни специализирани магазини. Притежанието на марихуана за лична употреба е ограничено до 30 грама сушена марихуана.
Ще бъдат освободени всички задържани от полицията за притежание на по-малко от 30 гр “трева” в 37-милионната държава.
Притежанието на канабис в Канада е престъпление от 1923 г., но използването й за медицински цели е разрешено от 2001 г.
Легализирането на марихуаната е предизборно обещание на Джъстин Трюдо от 2015 г. Самият премиер призна, че е пушил трева с приятели “пет или шест пъти”, включително и докато е бил депутат.
По негови думи това ще удари криминалния бизнес, който досега е печелил от търговията с марихуана. Именно за да се попречи на мафията да легализира бизнеса си по този начин, правителството било принудено да създаде и публичен регистър, който да не допуска офшорни капитали в отглеждането и продажбата на канабис. Освен това се слагат строги регулации пред рекламата на марихуаната.
По думите на хора в “тревния” бизнес след легализацията на вложени $250,000 се правят не повече от $20,000 печалба. В същото време цените на акциите на “зелени” компании в Канада значително скочиха.
Канадският парламент легализира продажбата на марихуана през Юни 2018 г., като проектозаконът бе приет с 52 гласа “за”, 29 – “против” и два – “въздържали се”.
1та държава разрешила марихуаната бе Уругвай.
Девет (9) щата в САЩ легализираха марихуаната, като Калифорния е най-големият легален пазар в страната.
Американските погранични власти днес проведоха специална пресконференция, на която изрично предупредиха северните си съседи, че марихуаната все още е федерално забранена и всякакъв внос е престъпление.
bulgarica.com