ООН посредничи в преговорите за името на Македония

Организацията на обединените нации планира да започне нова серия от преговори за уреждане на разногласията между Атина и Скопие относно официалното наименование на Македония, информира setimes.com.
Специалният пратеник на ООН Матю Нимиц заяви, че е организирал серия от срещи между представители на двете страни в Ню Йорк, които ще започнат на 1 ноември. Той похвали и двете страни за искреното им желание да намерят решение на въпроса.

Припомняме, че спорът за името на Република Македония съществува от обявяването независимостта на държавата през 1991 г. Гърция възпрепятства признаването на държавата под това име.
Дипломатическият проблем е особено изострен и до днес между двете страни. Гръцките политици смятат името „Република Македония" за обидно, тъй като се възприемат за единствен наследник на античната държава на Александър Македонски.

Организацията на обединените нации и Европейският съюз признават държавата под името the Former Yugoslav Republic of Macedonia (Бившата югославска република Македония) и в международните документи се използва това име. Приема се, че това наименование е временно- до окончателното разрешаване на проблема.