Светът е против силни Иран и САЩ

Иран е страната, която най-много хора по света биха искали да бъде по-малко силна, следвана непосредствено от САЩ, сочи изследване, цитирано от Ройтерс.

Проучването, в което са участвали 57 хиляди души от 52 страни, сочи, че 39% от запитаните искат да видят влиянието на Иран намалено, в сравнение с 37% за САЩ.

Само 14% от анкетираните искат Иран да бъде по-силен, докато 26% смятат, че по-голямо американско влияние може да направи света по-добро място.

Изследването, направено по поръчка на Европейския съвет за външни отношения /ЕСВО/, структура на Европейския съюз, сочи, че повечето от хората искат Русия и Китай да имат по-малко мощ, отколкото такива, които се надяват те да се сдобият с повече влияние.

35% искат ЕС да е по-влиятелен за в бъдеще, докато 20% са на обратното мнение. "Резултатите от проучването показват, че обществото не копнее за свят, в който хегемонията на САЩ е просто заменена с други военни сили като Русия и Китай, се казва в изявление на ЕСВО.

"Изглежда, че се увеличава подкрепата за страни, чийто възход не е свързан с военна мощ в световните представи" пише в документа, подчертавайки, че Индия, ЮАР и Бразилия се ползват с положителен рейтинг.
Изследването е било проведено през юли и август от "Галъп Интернешънъл".