Буш: Противоракетният щит в Европа е необходим заради Иран

Разполагането на елементи от американска противоракетна система в Европа е спешно необходимо заради нарастващата заплаха от страна на Иран, заяви президентът на САЩ Джордж Буш. Според разузнавателните служби на САЩ, с чуждестранна помощ Иран би могъл да създаде междуконтинентална балистична ракета преди 2015 г.

Оръжието ще е способно да достигне САЩ и цяла Европа, заяви Буш. Той потвърди, че намерението на САЩ да включат Европа в противоракетния си щит, не е насочено срещу Русия, а срещу "неблагонадеждни държави" като Иран и изтъкна, че "Студената война е приключила". Според Буш ако се има предвид обявения от самите ирански ръководители напредък в балистичните им ракети, няколко държави от Източна Европа вече би трябвало да са под иранска заплаха.

Сред тези държави са България, Румъния, Гърция, а вероятно и Полша, Унгария и Словакия, добави президентът на САЩ. По повод опасенията на Москва, че системата представлява заплаха за руската сигурност, Буш заяви, че американската противоракетна система лесно може да бъде преодоляна от руския ядрен потенциал.