Турция готова да влезе в Ирак

ergoranbrown_270Премиерите на Турция и Великобритания Реджеп Ердоган и Гордан Броун дадоха обща пресконференция по време на посещението на Ердоган в Лондон.
Турски войски всеки момент могат да навлязат в Ирак, предупреди Ердоган пред репортерите. Ирак трябва да прояви разбиране, ние не нападаме страната, нашата цел са бунтовниците на ПКК, подчерта Реджеп Ердоган. Ердоган заяви, че иска да види реален демократичен процес в Ирак.

Министър-председателят на Турция карегорично заяви, че Анкара не може да чака вечно механизмите против тероризма да преработят, затова страната трябва сама  да вземе решение. Ердоган обаче заяви, че решението трябва да бъде съгласувано с други страни.

Министър-председателят на Турция подчерта, че ЕС е приоритет за Турция. От своя страна Гордън Браун осъди атаките на кюрдските бунтовници, но не подкрепи и военните действия, които турският парламент одобри. Междувременно, турският външен министър Али Бабаджан отрече да са били извършвани атаки срещу кюрдски бунтовници.