Светът на яйцата

Всички Вие пътувате по широкия свят, но пътували ли сте из света на яйцата?Знаете ли, че този свят също е пълен с безброй вълшебства и чудеса? Той е залятс пъстрота и хармония… Съгледате ли го, очите Ви ще заиграят от радост, душата Ви ще се изпълни с възхита, ръката Ви ще поиска да докосне яйцата… А после… Ще се замислите за народната традиция, за безграничноточовешко въображение и талант…
На 20 април 2018 г. в Института за езици, изкуство и култура в Берлин бе открита изложбата „Светът на яйцата“. На нея бяха представени над 230 яйца от 39 страни и 6 континента от личната колекция на д-р Ваня Велкова. Изложбата бе посетена от студенти, доценти и гости от различни страни по света, които с огромна любознателност изучаваха поставените информации за яйцата, задаваха многобройни въпроси, правеха снимки и отново, и отново разглеждаха експонатите, отново и отново питаха и искаха да знаят…
На изложбата бяха представени както великденски, така и невеликденски яйца. Можеха да се видят кокоши, патешки, пуешки, гъши, пъдпъдъчи и щраусови яйца, естествено зелени яйца от араукана и ему… Но също така яйца от дърво, рог, мида, порцелан, ахат, вълна, керамика, мрамор, фосилен и вулканичен камък, месинг, слонова кост, стъкло…И всички те боядисвани, гравирани, перфорирани, издялквани, рисувани…
Предполагам, че Вие също бихте искали да научите нещо повече за яйцата по света. Затова ще Ви разкажа за някои от тях:
•    За яйцата от България бе отредено централно място и особено внимание на изложбата. Наред с техниките за боядисване и писане на великденски яйца, бе разказано за символиката на цветовете и мотивите по яйцата, а също за народните обичаи, свързани с Великден.
Яйцата от Велинградско привличаха очите на гостите като с магнит. Тези красиви яйца, сътворени от стари жени във Велинградско, едно с едно никога не са еднакви. Рисуваните с дървена писалка и пчелен восък яйца, можете лесно да познаете. Те са винаги червени. Старите баби във Велинград и Ракитово ми разказваха, чеизписват яйцата с восък, още докато са сурови, едва после ги боядисват и варят. За другите „тайнства“, свързани с багрилата, ще Ви разказвам друг път…
На изложбата голям интерес предизвикаха и яйцата „китанчета“, наричани още „годенишки яйца“. Отрупани с китки от разноцветна вълна, закрепена с „чьорна дофка“, някога, та чак и до днес,тези яйца даряват на годежарите….
И тъй като гостите на изложбата бяха очаровани от великденските яйца и обичаи в България, разказвах им както за тях, така и за редица други празници от народния ни календар.

•    Сигурно сте виждали великденски яйца от Ихтиманско. Но в случай че не сте, мога да Ви уверя, че и тях лесно ще разпознате. Тези яйца са снежнобели като по тях са изписани пъстри пеперуди, цветя, листа, птици, бръмбарчета, кръст… Цветовете и орнаментите са строго традиционни. Контурите са черни. Дори и днес старите жени („майстори-писачки“) в Ихтиманско се придържат към мотивите, наследени от „време оно“.
Яйцата от региона на Ихтиманско станаха едни от любимите за гостите на изложбата. Спомням си, че някои от студентите откриха дори прилики между орнаментите по яйцата от Ихтиманско и тези от Словакия и Полша.

•    В българския кът погледите привличаха също яйцата с българска народна шевица. Всъщност, разговорите за яйцата неусетно ни пренесоха в „царството“ на българската народна шевица. Заговорихме за нейните прабългарски и славянски „корени“, за нейната пищност и символика…

•    Ажурните яйца, известни още като „перфорирани“, бяха следващ акцент на изложбата. Трудно е да се повярва на очите, че филиграни дантели са изваяни в черупката на кокоши и гъши яйца, при това от човешка ръка. Гледаш, взираш се и уж се доверяваш на очите си, а някак неусетно произнасяш думите: „И това е истинско яйце?…Същинска дантела…“ Ажурните яйца удивляват с изяществото си, със своята прозрачност и ефирност. Тези крехки яйца са характерни за Австрия, Чехия, Унгария и Полша и бележат своя апогей както в периода на Модернизма, така и днес. Мотивите на ажурните яйца и яйцата „Ришельо“ съдържат орнаменти от бяла бродерия, цветя, емблеми и гербове. Навремето великолепните яйца били изработвани  предимно в градските среди. Яйцата били подаряванипо Великден и се съхранявали като скъпоценни бижута.

•    В Пакистан и Индия яйцата са дървени, с рисувани по тях пъстри цветя и позлата. В тези страни Великден не се отбелязва, но ми разказваха, че яйцата се рисуват в домашни условия и се подаряват за годеж и сватба.

•    А в Кения и Танзания се подаряват яйца от стеатит. Този естествен и сравнително мек камък се обработва изцяло на ръка. Яйцата от стеатит са с гравирани фигури на жирафи, антилопи, носорози…

•    В някои региони на Чехия и Словакия боядисаните великденски яйца апликират с миниатюрни парченца от жълта слама. Техниката е прастара, но „сламени яйца“ се изработват и днес. Майсторят ги и жени, и мъже. По яйцата греят слънца, розетки, цветя и листа…

•    Някога, та чак и в наши дни, във Венеция могат да се открият яйца, обвити със„стъклени“ мрежи. Как се нанизват стъклените перли в мрежа? Самата аз също не зная, предстои да проуча това. Мога обаче да Ви споделя, че тези перлени яйца изглеждат аристократично и носят полъха на една друга епоха.

•    „Петрикивка“ е украинска живопис. Името на този стил в народното изкуство  идва от името на село Петрикивка, което през 2003 г. е поставено в Списъка на ЮНЕСКО. Дървените яйца, рисувани в стил „Петрикивка“, се изработват от майстори-художници. Яйцата са винаги от дърво на смърч, рисунъкът е традиционен и колоритен. Жар-птици, цветя и плодове греят в цялата си цветова палитра и смайват очите.

•    Виждали ли сте пуешко яйце, чиято черупка е все едно парче ленена панама с бродерия? Трудно е за вярване, нали? И аз не бях мислела, че на черупката на яйце може да се бродира. Но е факт. Най-напред в черупката се пробиват фини дупчици, след това с дълга игла се бродира. Бродираните яйца са немско творение. Изработват ги майсторки в град Любенау, които ми споделиха, че бродирането на едно яйце продължава най-малко 14 часа.Но… в този град и съответния регион „яйчените“ чудеса са толкова много…

•    Ще Ви кажа нещо друго интересно. За лужишките сърби, западнославянски народ (днес малцинство в Германия), Великден е най-големият празник през годината. В петъчния ден преди Възкресение Христово лужичаните боядисват и изписват яйцата си. Рисуват и млади, и стари, и деца, и жени, и мъже… Мотивите и цветовете са традиционни и никакво отклонение от традицията не е разрешено. Яйцата се рисуват с писец от гълъбово или гъше перо. Има и други техники. В лужишкото село Шлайфе и град Бауцен, например, в повечето случаи яйцата са пъстроцветни. Подарявят ги не само за Великден, но също на първокласник, на абитуриент, за годеж и сватба…

•    А сега бих искала да Ви попитам дали сте виждали яйце, в което е скрито „писмо“? Има такова, можете да ми вярвате. Ако посетите немската привинция Хесен, бихте могли да узнаете повечеза тези яйца с „послание“. Но тъй като заговорих за тях, мога да Ви разкажа следното: навремето хората там вземали гъше яйце, изтегляли вътрешността му, рисували по него мотиви с цветя и поставяли вътре „механизъм“, на който е навито писмо. Развивайки „механизмът“, писмото се показва от яйцето, навивайки го, писмото се прибира. И… как мислите, кой е изработвал тези яйца и защо? Тези яйца ги правели девойките. Преди Великден те украсявали яйцата и на листче хартия („писмо“) написвали свое желание. Момичетата поставяли яйцата си под възглавницата. Казват, че желанията им се сбъдвали.

•    В Южна Африка щраусовите яйца ги гравират. По тях „препускат“ слонове и носорози, зебри и жирафи… Тези яйца поднасят като подарък на близки и приятели.

•    В Мароко изработват яйца от арагонит. На камъка са изрисувани джамии, човешки фигури…

•    В Египет подаряват стъклени яйца. Стъклото е издухано с уста, по яйцето са прикрепени стъклени орнаменти…

•    В Непал хората изработват яйца от чиста вълна, мотивите са фолклорни… Яйцата подаряват за важен семеен повод.

•    В далечния Тайланд по стара традиция се майсторят яйца от бамбуково дърво. Рисуват ги ръчно като преобладаващите цветове са бяло, синьо и златно.

•    Мислите ли, че някъде по света хората правят яйца от миди? Честно да Ви кажа, никога не бях стигала до тази идея. Уверих се в това, след като видях с очите си яйца от капиц-мида. Тези изящни яйца извайват във Филипините. Поднасят ги като сувенир на близки и приятели.

•    Точки, точки, точки… Индонезийските яйца, сътворени от ямпинис-дърво, са украсени с традиционните „точка и спирала“ орнаменти.

•    В Шри Ланка изработват яйца от слонова кост.

•    В румънската област Буковина рисуват великденски яйца с писец и восък. Цяла плеяда от мотиви е разположена по повърхността на яйцето.

•    Дървените яйца, рисувани в народния художествен стил „Жостово“, са прелестни. Живописта от Жостово съществува от 1825 г. като нейн отличителен белег са мотивите „цветен букет“. Дървените яйца подарявали за Великден. Тези истински произведения на изобразителното изкуствокрасели най-изисканите домове. Красят ги и днес.

•    А знаете ли, че в Сингапур, по една стара технология, майсторят златни яйца. Известно е, че това са кокоши яйца, запечатани, а после покрити с чисто злато. Златните яйца продължават да бъдат подарявани. Младоженците си ги разменят в деня на сватбата.
Яйца, яйца…, малки и големи, птичи и мраморни, кехлибарени и стъклени, дървени и порцеланови… Необятен е светът на яйцата! Но колкото и различни да са материалите, колкото и многообразни да са техниките, колкото и много да са цветовете и мотивите по яйцата, общото е едно: за хората от различните страни по света яйцето е символ на живот, на здраве, благополучие, плодородие, щастие…, символ на Възкресението, на ново начало, успех, мир, разбирателство…

Пленителна и щедра е природата на нашата планета. Богат е нашият свят. Богат е и светът на яйцата. Но… най-възхитителна… е човешката фантазия!

Изложбата „Светът на яйцата“, която се състоя в Берлин, събуди у посетителите нови мисли, подтикна ги да размишляват за страни и народи, природа, култура, фолклор…. „Благодарим Ви за фантастичното пътуване из „Света на яйцата“!“ – казваха гостите с приятелскаусмивка.
 „Следващата година ще отидем в България!“ – дори само тези думи на гостите от Индонезия и Китай, Полша и Перу, Канада и Япония, Германия и Куба, Виетнам и Франция, Пакистан, Австралия, Исландия, Швеция, Италия,… ми бяха достатъчни, за да се чувствам щастлива.

Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин
Снимки: д-р Ваня Велкова