Берлин: български филми и български филмови плакати

Българският културен институт (БКИ) в Берлин бе домакин на вълнуващи събития, които събрахакакто българи, живеещи в немската столица, така и немци – приятели на България.
Филмът „От признателните потомци“
На 16.02.2018 г. в БКИ се състоя премиерата на българския документален филм „От признателните потомци“ (2016). Режисьор и продуцент на филма е Стефан Командарев, втори режисьор – Галина Георгиева, изпълнителен продуцент – Катя Тричкова, сценарист – Димитър Стоянович, оператор – Веселин Христов, монтаж – Нина Алтъпармакова, звук – Иван Андреев.
Филмът „От признателните потомци“ е една трогателна история за българина Георги Шопов, който е посветил живота си на доброто. Главният герой на филма е възрастен човек, който използва всеки един момент през свободното си време, за да поддържа изоставени гробове на значими български личности.
Химик по професия и университетски преподавател, Георги Шопов пее в хора на храма на Централните софийски гробища. Същевременно той почиства гробовете на български будители, писатели, музиканти, учени и търси начини да възстанови надгробни плочи и надписи. Благодарение на Георги Шопов са възстановени ограбените и неразличими гробове на Адриана Будевска и Димитър Талев.
Георги Шопов не очаква признание и благодарност. Мъдър, начетен, грижовен и справедлив, той впечатлява със своята голяма всеотдайност и човечност. Филмът е повод за размисъл и призив към днешните поколения.
След прожекцията на филма „От признателните потомци“ се проведе разговор с г-н Стефан Командарев и представители на филмовия екип.

Изложбата „Автори и плакати“

На 16.02.2018 г. в БКИ бе открита изложбата „Автори и плакати“. „Изложбата „Автори и плакати“ съживява една позабравена страна на визуалната ни култура – българския филмов плакат.“ „… различни национални и частни архивиса съхранили голям брой забележителни образци – безценна хроника на българското кино и съществена част от развитието на съвременния български графичен и рекламен дизайн, които заслужават да бъдат споделени с публиката. „Автори и плакати“ е опит да бъдат извадени от анонимност и забрава големите лица на българския плакат, защото отвъд условностите на времето и модите (технически, полиграфически, концептуални, политически и др.) са конкретните автори – с техните артистични възгледи, търсения и постижения.“
На изложбата бяха представени репродукции на плакати от Българския национален филмов фонд, Националния филмов център и др.Съорганизатори на изложбата са Културният институт към МВнРна България, Националният филмов център и програма „Публики“ на Националния фонд „Култура“.

Филмът „Посоки“

На 18.02.2018 г. в БКИ се състоя премиерата на българския игрален филм „Посоки“ (2017). Режисьор на филма е Стефан Командарев, продуценти – Стефан Командарев и Катя Тричкова, сценаристи – Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор – Веселин Христов, монтаж – Нина Алтъпармакова, сценография – Мария Койчева.
Във филма участват артистите: Васил Василев-Зуека, Иван Бърнев, Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Васил Банов, Герасим Герасимов-Геро, Стефка Янорова, Анна Командарева, Николай Урумов, Георги Кадурин, Борислава Стратиева, Троян Гогов. Филмът е копродукция между България, Германия и Република Македония.
Световната премиера на филма „Посоки“ се състоя през 2017 г. в Кан.Голяма чест е, че на този престижен фестивал филмът бе включен в официалната селекция на конкурсната програма „Особен поглед“. От 29 години насам това беше първото участие на български игрален филм в официалната селекция на кинофестивала в Кан.
Филмът „Посоки“ е носител на наградите:„Специална награда на журито за целия актьорски състав“ на Международния филмов фестивал в Сараево (2017) и „Специална награда на журито“; „Награда на акредитираните журналисти“; „Най-добра актриса“ (Ирини Джамбонас, поделена с Теодора Духовникова) на Фестивала на българското игрално кино „Златна роза“ (2017) и много други.
Филмът „Посоки“ е представен в кината във Франция, Италия, Испания, Португалия, Унгария. Предстои да излезе по кината в: Гърция, Полша, Естония, Белгия, Люксембург, Холандия, Китай, Турция, Бразилия, в страните от бивша Югославия.

•    „Почти всички истории, освен една, са на документална основа – сценаристите Стефан Командарев и Симеон Венциславов са ги събрали след интервюта с действителни шофьори на такси. И голяма част от всяка е заснета в един кадър – техническо постижение за екипа, който едновременно шофира и снима по софийските улици.“ – „Дневник“
•    „24 часа, София – предимно нощна, сегашно време. Историите на шестима шофьори на такси.“, „Посоки“ е вик срещу смачкването на човека, какъвто някога беше „Маргарит и Маргарита“ на Волев. Присъствието на самата Маргарита (Жамбонас), която тук отмъщава за откраднатия си живот, последвал 1988 г., затваря кръга. Но Командарев оставя надежда.“ – в. „Капитал“

След премиерата на филма „Посоки“ в Берлин се състоя интересна и продължителна среща. На нея присъстваха представителите на филмовия екип: г-н Стефан Командарев, г-жа Катя Тричкова, г-н Симеон Венциславов, г-н Иван Бърнев, г-н Стелиос Цианис и други. В препълнената зала присъстваха също така директорът на БКИ в Берлин – г-н Панчо Чернев, много български и немски гости.
От 26 януари тази година филмът „Посоки“ се представя на големите екрани в България.

Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин
Снимки: Д-р Ваня Велкова