България: Страна-партньор на „Зелена седмица“ –Берлин, 2018 г. (Част 2)

Продължение от миналия брой

И какво още можеше да се опита?
Предлаганите на „Зелената седмица“ специалитети бяха хиляди… Ще изброя само някои от тях:
•    В Литва тестените сладкиши били безчет, затова на изложението в Берлин можеше да се видят какви ли не пухкави сладкости – при това с причудливи форми, които смайваха минувачите.
•    Поляците  бързо редяха в чинийки „Сирене на грил“.
•    Изложителите от Норвегия ни впечатлиха с малки дървени лодчици. В тези лодчици се кипреха красиво разпилени парченца шунка или фина сьомга… Но имаше и една друга опашка, на която се редяха гостите. И ще попитате: „За какво?“  За бургер с еленско месо и салата! Или, за да си вземат чинийка с пушени еленски сърца…
•    За разлика от Норвегия, на щанда на Финландия не можеше ей така да се наредиш на опашка и си закупиш някакъв специалитет. Финландците поставяха условие: „Можеш да си поръчаш нещичко, едва след като си потанцувал с Дядо Коледа…“ И хората танцуваха… И имаше веселие… А след това… сладко, сладко похапваха филийка с пушена рибка. „Финското ядене е обикновено, но великолепно…, каквито сме и ние… Ястията във Финландия са много вкусни и се приготвят според сезоните.“ – разказа един от финландските готвачи.
•    На щанда на Канада нямаше нито еленско месо, нито риба, нямаше и сладкиши. Насъбралото се множество посетители дегустираше бизонско месо.
•    Затова пък виетнамците чудесно ни освежаваха с питиетата си – коктейли, шейкове, натурални сокове от какви ли не плодове…
•    Бавария… Бавария… Предполагам, че няма да Ви кажа нищо ново за специалитета на баварците. На баварския щанд бирата се лееше като из ведро. А мярката като че ли беше: от един литър нагоре.
•    В немския Шпреевалд любим деликатес са киселите краставички: сладки или солени, с лютиви чушлета или с подправки, с естрагон, лозови листа, дафинов лист… Опитвали ли сте хляб, изпечен с парченца кисели краставички? Сладолед от краставици?
•    Унгарците разказаха, че преди ядене винаги си вземали аперитив – „малка паленка“ – казват те, а ние казваме – „ракия“.
•    Какви огромни кашкавалени пити: от Швейцария, Австрия и Лихтенщайн! Кашкавали да ти види окото… От зрели по-зрели, от бели до жълти и оранжеви… Но, честно да Ви кажа, най-предпочитани бяха „вонящите“ кашкавали.
•    Мисля, че тази година Руанда бе номер 1 в класацията по екзотика. Всички говореха за тази африканска страна и нейните чудати специалитети. Казваха, че, колкото и дълга да е опашката пред щанда, на всяка цена трябва да се наредиш и си вземеш шишчета с месо от зебра… или…от крокодил.
•    А Мароко… Там тържествуваха шафран, куркума, арганово масло, продукти от кактусови плодове… Нямаше как да подминеш мароканците! Облечени в техните джелаби и обути в бабуш, те танцуваха и пееха….  Гледаш ги, гледаш ги, а след това посядаш на масата, където сладко похапваш таджин (гювече с месо, зеленчуци и лимон). После с дълбок поклон ти сервират марокански чай, в който има клонки от прясна мента и няколко бучки захар.
•    Французите смайваха с техните стриди… Но също така и с бързината, с която ги отваряха. Тези стриди са с толкова изтънчен вкус! Французите, обаче, не спираха до морските дарове. Те поднасяха леки чинийки с фиерично нарязани шунки, с пушен салам, салам с пармезан, салам от дивеч, салам с касис, както и специалитети с месо от дива свиня.
•    Китайците сервираха малки кюфтенца – с кайма, но и със зеленчуци. Прекрасно ухаещи!
•    Може би узбекистанците са едни от най-големите майстори на приготвянето на агнешко месо с ориз. Нямаше посетител, който да не се съгласи с това мнение…
•    Кафето от Етиопия бе 100 % оригинално. То бе … и 100 %вкусно!
•    На следващия щанд един симпатичен чилиец изнасяше емоционална „лекция“. Приготвяйки своите ястия пред публика, той не спираше да твърди, че боровинките са зеленчук и могат прекрасно да се комбинират със солени ястия. „Моята задача е да покажа, че боровинките могат да се прибавят… например към свинско месо, кашкавал… И каква вкуснотия се получава… Опитайте!“ – казваше той. После майсторът-готвач оповестяваше следваща рецепта и следваща, и следваща… Именно по този начин гостите се въртяха около него, усмихваха се, опитваха, благодариха за дегустациите  и съветите и си тръгваха заредени с идеята, че още на следващия ден ще приготвят ястия с боровинки.
Разходката из щандовете на „Зелената седмица“ е доста трудно да има край. Толкова продукти! Толкова ухания, цветове, фантазии и хора, които те привличат!  Чувстваш се като в един друг свят – пъстър, непознат, интересен…. Но също вкусен и ароматен…
А сега…едва приключили разходката, дочуваме музика. Към нас се задават десетки кралици. Вървят една след друга в строй… Кралица на хляба, Кралица на краставиците, Кралица на картофите, Кралица на доматите, Кралица на ябълките… Толкова много кралици! С дълги рокли, с корони, усмихнати… Пристъпват тържествено… Приказен парад!
„Зелената седмица“ – най-голямото изложение на хранителни и селскостопански продукти в света отново отбеляза рекордни цифри спрямо продукти, изложители и посетители. Достойното представяне на България като страна-партньор на „Зелената седмица“ 2018 г. плени Германия и света. Германският министър на прехраната и селското стопанство–г-н Кристиан Шмид с особено възхищение и задоволство каза на българските изложители и гости: „Оставете малко от Вашето слънце в Берлин! Имаме нужда!“

Д-р Ваня Велкова
За в. „България СЕГА“, Берлин
Снимки: Д-р Ваня Велкова