150 години Канада! И още не сте били там? Лошо, Петров, лошо…

Канада се учредява като държава през 1867 година, когато три английски колонии в Северна Америка се обединяват в Канадска конфедерация. Тази година страната празнува своя 150-ти рожден ден…

С отпадането на визите за българи от 1 декември 2017 г. Канада стана една много подходяща страна за емигрантски мечти. Но българите, които искат да пътуват със самолет до страната за срок до 6 месеца с цел туризъм, бизнес или гостуване, трябва да заявят предварително онлайн пристигането си, като подадат искане в електронната система на адрес Canada.ca/eTA. Нужните документи са валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, за да се плати такса от 7 канадски долара и имейл. Разрешителното е валидно за срок от 5 години. Знаете, че тези, които влизат през сухопътни и морски граници, както и притежателите на визи, нямат нужда от такова разрешително. Тези, които вече имат eTA, няма нужда да кандидатстват отново.

Но новите правила не се отнасят за онези, които искат да работят или учат в Канада, те минават по друга процедура. Отпадането на визите за пътуване на българи в Канада не дава право на работа. Българите ще могат да остават в страната до 6 месеца, но за работа трябва да получат предварително разрешение.

Въпреки тези забележки Канада е вече доста привлекателна страна по много причини.
В сравнение с нивата на престъпност в по-голямата част от света, Канада е просто рай – тя е една от най-безопасните страни в глобален мащаб. Социалната система е превъзходна. Канада е седмата най-популярна страна за образование в света. Високата толерантност и традиционното за канадците гостоприемство към представители на чужди култури са сред основните причини, които при студентите от чужбина най-често надделяват при избора на Канада за образователна дестинация.Чуждестранните студенти обаче трябва да заплащат доста високи такси, за да се обучават, докато за канадските студенти таксите са по-скоро символични, също както и за повечето специалности в България.
Канада е една от най-добрите страни за заселване. Тя няколко пъти дори получава титлата „най-добра страна за живеене“ според ООН. Хубавото на тази държава е, че там има високи доходи, хората са много дружелюбни. Най-напредналата здравна система в света е в Канада. Здравеопазването е безплатно…

Канадците са миролюбиви, не участват във войни с други страни, въпреки че Канада е член на НАТО, а въоръжените й сили са на много високо ниво.

Официалните езици в Канада са два – английски и френски. Всяка провинция възприема един от двата езика като официален, но повечето местни жители владеят добре както френски, така и английски език.
Канада не е заплашена от пренаселване. Значителна част от населението е съсредоточено в и около големите градове като Торонто и Монреал. Остават още много огромни територии, които може да бъдат заселени в бъдеще.
Населението на Канада е едва 35 160 000 души, което е 2 пъти по-малко от това на Обединеното кралство. И всичките тези едва 35 милиона души живеят във втората по площ държава в света. 16% от тях се определят като канадци, 21% – англичани, 16% – французи, 15% – шотландци, 14% – италианци и по 4% – украинци, китайци и холандци.
Като информация – в най-населения град в Европа, Истанбул, живеят 14 милиона души – с милион повече от населението на целия щат Онтарио. А в по-голямата част от северните канадски територии, където не живее почти никой, са покрити с лед и сняг.
Освен че природата на Канада е изключително красива и разнообразна, тя е и богата на полезни изкопаеми и природни горива, най-вече на злато, никел, диаманти и нефт.
И именно наличието на толкова много природни богатства е причината икономиката на Канада да е 10-та в света.
Най-големите градове са Торонто – 5 мил. жители, Монреал – 3.5 мил., Ванкувър – 2 мил., столицата Отава – 1.1 мил. Най-много българи живеят в Торонто. В Канада живее и най-богатият българин Игнат Канев, с когото Ви запознахме в материал преди няколко броя, който също бе посветен на 150 годишнината от учредяването на тази голяма, богата и хуманна страна.

Климент Величков
в. “България СЕГА”, Чикаго