Никола Саркози обеща на президента на Ирак помощ от Франция

Френският президент Никола Саркози обеща на иракския си колега Джалал Талабани, който е на посещение в Париж, помощ от Франция в области като здравеопазването и обучаването на иракските сили за сигурност, предаде Франс прес.

"Президентът потвърди, че Франция ще помогне на Ирак, включително чрез отваряне на консулство в Ербил (Иракски Кюрдистан), както и с послание към френските компании да инвестират в Ирак, а също с обучение на силите за сигурност и помощ в здравеопазването. Президентът е силно решен да помогне на Ирак, защото, както самият той заяви пред госта си, ние искаме един силен, единен, демократичен и помирен Ирак", заяви говорителят на френския президент Давид Мартинон.

Според говорителя френското консулство в Ербил ще бъде отворено догодина. Иракският президент Джалал Талабани призова Турция да не предприема трансгранична операция срещу кюрдските бунтовници в Ирак и посочи, че правителството в Багдад е готово да работи заедно с Анкара и Вашингтон за разрешаването на проблема, предаде Ройтерс.