Турция има мисията да сформира международни сили за мир в Близкия Изток

На Турция ще бъде възложена мисията да сформира международни сили за постигане на мир в ивицата Газа и Близкия изток, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”, като се позовава на агенция “Асошиейтед прес”.

Агенция “Асошиейтед прес” съобщи по-рано по информация на анонимни дипломатически източници, че най-добрият избор за сформиране на мисия на мира за Близкия Изток е Турция. Все още не е известно каква роля ще играят силите за мир, които ще бъдат сформирани за Ивицата Газа, тъй като Турция все още не е направила изявление по този въпрос.

Малко преди да излезе информацията френският президент Никола Саркози заяви, че Израел е приел прекратяване на огъня. След това обаче Израел посочи в изявление, че предложението за спиране на огъня е с определени условия. Според информация на екипа на френския президент планът на Египет предвижда изтегляне на Израел от Газа за 8 дни, а сирийският президент Башар Асад ще окаже натиск върху “Хамас” за спиране на ракетните атаки срещу Израел, пише вестникът.    

Actualno