Все още няма примирие в Ивицата Газа!

img

Израелските власти съобщиха, че все още няма решение за приемане на плана за примирие в Ивицата Газа, предложен от Франция и Египет, предаде РФИ. Представители на палестинското радикално движение “Хамас” също опровергаха информацията, според която те са се съгласили с примирието, и заявиха, че в момента са в стадий на преговори по този въпрос.

По-рано днес администрацията на френския президент Никола Саркози съобщи в изявление, че израелските власти и властите в Палестинската автономия са постигнали споразумение по предложението за примирие на Франция и Египет, предаде агенция Фокус.

Международният натиск върху Израел се засили, след като ракета уби 40 палестинци, намерили подслон в училище, управлявано от ООН. Израел твърди, че от това училище са били изстреляни три ракети, но Обединените нации опровергават това. Дипломатическата дейност в ООН се засилва, но се превръща в недоразумение.

Насред дебатите в Съвета за сигурност президентите на Франция и на Египет обявиха нова инициатива, която да накара оръжията да замлъкнат. Планът предвижда временно прекратяване на огъня, за да премине хуманитарната помощ, след това преговори между израелците и палестинските групировки в Египет. В програмата е включена система за наблюдение, за която настоява Израел, за да си гарантира, че Хамас няма да може да се превъоръжи, но също и вдигането на израелската блокада.

Израел не отхвърли предложението и го проучва сериозно. Президентът на палестинската власт Махмуд Абас го прие положително, както и САЩ. Може би, за да поддържа натиска обаче, Либия предложи проекторезолюция в СС, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня, включително и ракетния обстрел на Хамас.

Текстът настоява за вдигането на израелската блокада и за разполагането на международни наблюдатели, които да следят за спазването на прекратяването на огъня и да защитават палестинските цивилни. При сегашното положение много вероятно е резолюцията да бъде отхвърлена от Израел и следователно блокирана от вето на САЩ. Въпреки първите признаци за възможно завръщане към диалога, конфликтът продължава.

Престрелките между израелската армия и палестински бойци бяха подновени днес в град Газа, след като изтече тричасовата пауза, която трябваше да даде възможност за хуманитарни доставки. Временното спиране на огъня от 13 до 16 ч. позволи на жителите на град Газа да излязат по улиците, да напазаруват и да се видят със свои близки.