Берлин: „Фестивал на светлините“ 2017

Столицата на Германия е приказно красива! Сиянията са ту небесно сини, ту пурпурно червени… Нюанси на лилаво преливат всмарагдово зелено, златистожълто преминава в розово… Прелитат деца, пеперуди, птици, цъфтят рози и макове, звучат песни… Пространството е наситено с вълшебства и чудеса… Картините се рисуват сами… И всички ги съзерцават с широко отворени от удивление очи…
Дали крал Фридрих Велики би се радвал да види дворците в Берлин заляти с такава пъстрота? Не е ясно… Но днес „Фестивалът на светлините“, който се провежда в немската столица, е едно най-радостните събития.
Светлинният празник се състои в Берлин за 13-ти пореден път. От 6-15 октомври 2017 г. с безброй картини и светлини са озарени общо 50 забележителности, в това число исторически места, значими улици и символи на немската столица.
Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Берлин – г-н Михаел Мюлер, а при официалното откриване на събитието на 6 октомври президентът на Германия – г-н Франк-Валтер Щайнмайер каза: „Ако Берлин засиява, то не може една от най-красивите фасади в Берлин (дворецът  „Белвю“, настоящата президентска резиденция) да липсва. 3D Videomapping е една сравнително нова форма на изкуство. Поради това съм нетърпелив какво ще видим сега. В реализацията на този проект участват творци на изкуството от цял свят – не само от Германия, САЩ и Русия. Има също и едно участие от Макао, за което много се радвам. И мисълта, която всички тези хора на изкуството са имали, е за ДЕМОКРАЦИЯТА…“
Пъстроцветният аудиовизуален спектакъле една от най-големите есенни атракции в столицата на Германия и може да се наблюдава безплатновъв вечерите от 6-15 октомври тази година, от 19:00-24:00 часа.
В подготовката и осъществяването на спектакъла участва международен екип, който интерпретира темата „Демокрация“от различни перспективи. Черно-бели ефекти се редуват с цветни, детски усмивки се преплитат с намигащи очи, грее жарко слънце – пада пухкав сняг, чуват се любими мелодии, на фасадите на сградите се изписват пожелания за мир, за свобода, за бъдещето…
Тази година „Фестивалът на светлините“ привличав Берлин като с магнит над 2 милиона посетители. Отразен е по целия свят с 1,8 милиарда медийни репортажа.
А ние…, дали ще наречем светлината „изкуство“ или изкуството „светлина“… И в двата случая е правилно. Имаме нужда и от изкуство, и от светлина, и от красота:
„Човек има нужда от красота, а красотата – това е изкуство.“
„Изкуството е най-ефектният начин за комуникация, която съществува.“
„Голямото изкуство не само изобразява живота, а участвайки в живота, го променя.“

Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин
Снимки: Д-р Ваня Велкова