ООН иска примирие

img1ООН призова Израел и Палестина да прекратят враждебните действия. Съветът за сигурност на международната организация прие декларация за ситуацията в Близкия Изток.

Основа за документа стана проект, внесен от руската делегация, съобщи агенция „Новости”. В него е записан призивът за прекратяване на враждебните действия от израелска и палестинска страна. ООН предлага да предостави и хуманитерна помощ в Ивицата Газа.

Израел възнамерява да вдигне блокадата от териториите, контролирани от ХАМАС, за да влязат в региона пратките с храни и медикаменти. В същото време обаче министъът на отбраната Ехуд Барак обяви, че операцията ще продължи „не само един ден”. В ударите над Газа ще бъдат използвани и сухопътните сили на Израел. Към границата се придвижва тежка военна техника.

Жертвите от самолетните удари вече са 273-ма. Над 800 са ранените, от които 120 са в тежко състояние. От бомбите е ударен склад за нефтопродукти, там все още не е загасен огромният пожар.

Палестинските бойци възобновиха ракетния обстрел на израелските територии. Първите две ракети са достигнали до големия град Ашдод, разположен на 35 км северно от Газа. Взрив е имало и в района на град Явне, до който се намила изследователски ядрен реактор. Две ракети са се взривили в Ашкелон.

По данни на военното радио палестинските групировки разполагают с арсенал, който ще им позволи на ден да изтрелват по 200 ракети.

Много държави, не само от района на Близкия Изток, но и от Европа и Америка, призоваха Израел и Палестина незабавно да прекратят огъня.

Ситуацията в Ивицата Газа ще бъде основна тема и за лидерите от Лигата на арабските държави, които се срещат и традиционно се явяват като посредници по време на конфликтите между Израел и Палестинската автономия.