Гърция: Коледата невъзможна!

Въпреки наближаващата светла вечер на Коледа и призивите за намаляване на насилието, обстановката в Гърция продължава да е тежка.

Размириците в южната ни съседка не стихват и местното население се готви за нови изблици на насилие вместо за празнични емоции.

Две седмици след убийството на 16-годишния Александрос Григоропулос продължават уличните битки между анархисти и полиция, съпътствани с палежи, коктейли “Молотов”, сълзотворен газ и изпочупени витрини.

През уикенда група анархисти устроиха улични блокади с кофи за боклук на булевардите около Атинската политехника, съобщава grreporter.info. Те нападнаха полицията с коктейли “Молотов”, тя пък им отговори със сълзотворен газ.

Друга група младежи преградиха с моторите си две централни улици, на чиито ъгъл се намира служба на финансовото министерство. Те влязоха в сградата и подпалиха стаите, в които се помещават работещите в службата. Преди да я напуснат подпалиха и два луксозни автомобила. За да потушат пожара, бяха необходими 7 пожарни коли и 21 огнеборци.

За да опазят коледната елха на централния атински площад “Конституция”, която вече веднъж беше запалена от анархистите, вчера беше необходима намесата на специалните части за борба с масовите безредици.

Няколко отряди от тези части образуваха кръгове около елхата, а разярени млади хора замеряха и дървото, и полицаите с боклуци, яйца, сладкиши и дори със … свински глави.

Случайни минувачи и свидетели на боклучената битка говорят за проява на изключителна сдържаност и контрол на нервите от страна на органите на реда, които най-накрая бяха принудени да използват сълзотворен газ, за да разпръснат тълпата.

Продължават и окупациите на медийни институции. Вчера обект на специално внимание станаха радиостанциите Best и Εν Λευκώ. Младежи влязоха на представление на Народния театър в Атина и след записаното предупреждение към зрителите да изключат мобилните си телефони, те издигнаха плакат с надпис: “Сега, когато изключихте мобилните си телефони, включете съвестта си”.

Междувременно стана ясно, че днес 17-годишният българин, който бе задържан в Атина в четвъртък вечер докато хвърлял камъни и коктейли “Молотов” срещу гръцки полицаи, трябва днес да се яви пред прокурор.

Българският консул Васил Митровски уточни, че момчето е родено през 1991 година, заедно с родителите си живее постоянно в Гърция и посещава училище в атинското предградие Палео Фалиро. Към момчето, както и към двамата арестувани заедно с него гърци е предявено обвинение за опит за нанасяне на телесна повреда на полицай. Родителите са в постоянна връзка с малолетния задържан.