Световна среща на върха на Нобеловите лауреати за мир

На 2 февруари 2017 г. в Богота, Колумбия, бе открита 16-та Световна среща на върха на Нобеловите лауреати за мир. Срещата, която продължи до 5 февруари, е един от най-важните световни форуми за мир. Провежда се един път годишно в градове, имащи значима роля за извоюването и поддържането на мира.
16-ят форум на Нобеловите лауреати означаваше за Богота и Колумбия огромно признание за постигнатите успехи и подписването на историческия Мирен договор с Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). В рамките на форума,  генералният директор на ЮНЕСКО, г-жа Ирина Бокова, се срещна с президента на Колумбия, лауреат на Нобелова награда за мир за 2016 г., г-н Хуан Мануел Сантос и го поздрави за големия му принос за подписването на Мирния договор през ноември 2016 г., постигнат след 4-годишни преговори, както и за прекратяването на 52-годишната война в Колумбия, отнела над 2 милиона жертви и принудила над 7 милиона жители да напуснат страната.
Г-жа Бокова подчерта, че ЮНЕСКО подкрепя народа на Колумбия във всяка стъпка по пътя за един устойчив и траен мир и свързаните с това въпроси в сферата на образованието.  Генералния директор на ЮНЕСКО връчи на колумбийския президент статуетката „Дърво на мира” с посланието, че ЮНЕСКО ще продължи активната си дейност с Колумбия за развитието на културата на мира. От своя страна президентът на Колумбия благодари на ЮНЕСКО за голямата помощ, която оказва в областта на опазването на културното наследство като увери в готовността за бъдеща ползотворна работа.
В програмата на Световната среща на върха на Нобеловите лауреати за мир в Богота участваха бележити личности, имащи особен принос за световния мир и редица Нобелови лауреати, включително Оскар Ариас Санчес, Джими Картър, Михаил Горбачов, Лех Валенса, Хуан Мануел Сантос и т.н. Присъстваха също високопоставени лица на световни организации, видни личности от световния политически елит, както и многобройни лица от образователни институции в Колумбия.
Трите основни теми на форума в Богота бяха: „Мир и образование”, „Развитие на туризма” и „Възможности за национално развитие”. В рамките на тези панели бяха представени многобройни доклади и проведени дискусии за мира в контекста на демокрацията, побратимяването, развитието и образованието. Според присъстващите на форума лауреати и гости от цял свят: Световната среща в Богота е открила още едно пространство за поставяне на важни въпроси, в това число дискриминация, липса на толерантност, въоръжени конфликти, насилие. За тяхното преодоляване са търсени отново и усилено възможности.

От трибуната на форума бе произнесено:
„Жертвите учат всички колумбийци на това, че е възможно да се прости.” – посочи президентът на Колумбия – Хуан Мануел Сантос.
„Няма демокрация без признаването на правата на жените.” – заяви бившият кмет  на Богота – Енрико Пеналоза.
 „Нека да съставим една съвместна програма, с която мирът да стане обществена политика, а не само един мъртъв договор, не само в Колумбия, а във всички страни.” – каза известната гватемалска общественичка Ригоберта Менчу Тум.
Световната среща на върха на Нобеловите лауреати за мир през 2017 г., състояла се в Колумбия – третата по големина страна в Южна Америка, постави нови акценти в стремежа за разбирателство между народите и начерта нови перспективи за изграждането на световния мир. Защото: „Копнежът за мир е вкоренен дълбоко в сърцето на хората.” „Мирът е в сърцето на всички нас.” – Рихард фон Вайцзекер

Дорис Ернандес-Дукова: Богота, Колумбия
Ваня Велкова: Берлин, Германия

Специално за вестник „България СЕГА”