Обединението на двете Кореи е предстоящо

Започнаха преговорите в Пхенян между президента на Южна Корея Ро Му Хен и лидера на КНДР Ким Чен Ир. Те имат за задача да подпомогнат обединението на двете корейски държави по пътя на мира и икономическото развитие.

Това е вторият кръг от преговори на върха, предшестван от историческото посещение на тогавашния южнокорейски президент Ким Те Чжун, за което последният получи Нобелова награда.
Очаква се между двамата държавни ръководители да се състоят две срещи през деня, посветени на междукорейските отношения, включващи въпроси около създаването на система за поддържане на мира и икономическо сътрудничество.

Както предава южнокорейската агенция Йонхап не е изключено за резултатите от срещите да бъде приет документ, наречен "Декларация за мир". В началото на 1992 г. между Южна и Северна Корея влиза в сила съглашението за примирие, ненападение, обмен и сътрудничество, но мерките по установяване на доверието във военната област тогава се оказват недостатъчни.

Още повече, че на Корейския полуостров формално и днес се води война, тъй като конфликтът от 1950-53 г. завършва само с подписване на примирие между КНДР и САЩ.
И до сега американците отказват да обсъждат идеята за сключване на мирен договор, независимо от продължителното състояние на примирие между двете корейски държави.