Виетнам евакуира над 400 000 души заради тайфун

Виетнам започна евакуацията на повече от 400 000 души заради тайфун, който се очаква да връхлети централното му крайбрежие със скорост на вятъра до 133 км/ч, предаде Асошиейтед прес.
Тропическата буря Лекима днес по обед премина в тайфун и се очаква да удари довечера провинциите Нгеан, Хатин и Куангбин, съобщиха от националния метеорологичен център на Виетнам, като предупредиха за опасност от наводнения и свлачища.

В Нгеан тази сутрин започна евакуацията на 163 000 души към училища и правителствени сгради във вътрешността на страната. В намиращата се в съседство на север провинция Тханхоа властите планираха преди обед да евакуират над 200 000 човека от два крайбрежни района. В провинциите Хатин и Куангбин, които са на юг от Нгеан, над която се очаква да бъде "окото" на тайфуна, е предвидено евакуирането на повече от 37 000 души. Тайфунът Лекима, който носи името на виетнамски плод, първоначално се беше насочил към южната част на Китай, където бяха евакуирани 100 000 души, но днес промени курса си и пое към Виетнам.