Германия се сбогува с Хелмут Шмит. Слово на Меркел и Кисинджър

„Ние загубихме един гигант – политически и човешки.” – с тези думи кметът на Хамбург – Олаф Шолц удостои бившия канцлер на Германия – Хелмут Шмит.
„Хелмут беше един вид световна съвест.” – бившият държавен секретар на САЩ – Хенри Кисинджър
Хелмут Шмит почина на 10 ноември 2015 г. на 96-годишна възраст. На държавната погребална церемония, която се състоя на 23 ноември в църквата „Свети Михел” в Хамбург, присъстваха 1800 гости. Сред тях бяха: президентът на Германия – Йоахим Гаук, канцлерът на Германия – Ангела Меркел, бившият държавен секретар на САЩ – Хенри Кисинджър, бившият президент на Франция – Валери Жискар д´Естен, бившият премиер на Япония – Ясуо Фукуда, президентът на Европейския парламент – Мартин Шулц, президентът на Европейската комисия – Жан-Клод Юнкер, президентът на Бундестага – Норберт Ламерт, членове на Кабинета, членове на Бундестага, бивши президенти и канцлери на Германия, политици, обществени фигури, близки, приятели, журналисти и много други.
•    В траурното си слово канцлерът на Германия – Ангела Меркел посочи:
„Ние се сбогуваме с държавника, политика и публициста Хелмут Шмит. Това е сбогуване, което за хора на неговата възраст, всъщност, не трябваше да ни посрещне напълно неочаквано и което, въпреки това, изключително трудно се преживява, което изглежда недействително донякъде. Защото Хелмут Шмит и на голямата си възраст също бе невероятно активен. За неотложни въпроси на нашето време той се изказваше ясно, смело и кратко почти до последно. Хелмут Шмит ще липсва. (…)”    
„Хелмут Шмит беше една инстанция. През последните десетилетия, като проницателен наблюдател и коментатор, той надмина всички партийни и генерационни граници и придоби най-голямо уважение. Смъртта на Хелмут Шмит открива една празнина в политическия и публицистичен ландшафт. Неговите интервюта и статии, неговите книги и коментари, неговите изказвания и при това неговите забележки, бяха сами за себе си ниво.”
„Неговото голямо уважение се основава на една причина. Досещам се за една дума: Отговорност.” (…)  „Хелмут Шмит имаше нещо да каже. Ние чуваме неговия глас в ушите си. Неговото мислене остава в спомените. Следите, които оставя, са дълбоки.” (…) „Скъпи, Хелмут Шмит, Вие ще ни липсвате (…)” – канцлерът на Германия, Ангела Меркел – в. „Хамбургер абендблат” (нем. Hamburger Abendblatt, 24.11.2015).
•    Бившият държавен секретар на САЩ – Хенри Кисинджър
произнесе за дългогодишния си приятел – Хелмут Шмит трогателно и лично слово на немски език. Кисинджър подчерта: „Нашето дългогодишно проятелство е един стълб в моя живот. В продължение на шест десетилетия ние двамата размисляхме върху едни и същи проблеми. Във времето на нашето управление, а и през по-късните години, когато ние по-често се срещахме по света, за да обменяме мисли. Ние си гостувахме, ние държахме речи един на друг.” (…) „Трудно ми бе днес в „Михел” да Ви опиша същността на нашето дълбоко прятелство.” (…) „Ние (…) можехме да си имаме доверие един на друг, защото никой от нас не би казал на другия нещо, което не е абсолютната истина.” (…)

„Най-важните качества на един държавник са визия и смелост. Визия, за да се противопостави на стагнацията. Смелост, за да управлява държавния кораб в непознати води. Хелмут никога не би рекламирал за себе си тези две качества. Но той ги въплъти.” (….) „За 90-я рожден ден на Хелмут изразих надеждата той да ме надживее, защото един свят без него, би бил много празен. Аз се заблудих. Хелмут ще остане при нас. Перфекционист (…) непрестанно в търсене, инспириращ, винаги вдъхващ доверие. Така ще ни съпътства през остатъка от нашия живот. Със своята посветеност и неговата целеустременост. Така той ни учеше, нас, които можахме да бъдем съвременници на един голям и добър човек.” – в. „Хамбургер абендблат” (нем. Hamburger Abendblatt, 24.11.2015)

•    Други

„Със смъртта на Хелмут Шмит си отиде не само една ера и не само една епоха, загуби се също една част от Германия. На него му се отдаде това, което се отдава на малко други държавници: Шмит стана също и за младите хора, които не са го преживели като активен канцлер, една култова фигура (…)”  (Spiegel Online, 23.11.2015)
По пътя от църквата „Св. Михел” към гробищата в Хамбург се стекоха десетки хиляди хамбургчани и гости от страната, за да съпроводят кортежа и отдадат последна почит на Хелмут Шмит – Почетен гражданин на град Хамбург. В знак на уважение към него някои от гражданите имаха на главата си моряшка шапка – такава, каквато обичаше да носи Хелмут Шмит. Други държаха в ръката си цигара – точно по начина, по който Хелмут Шмит я държеше. Трети стискаха в ръцете си цветя.
Църквата, гостите, лицата, поднасящи слова, мелодиите, звучащи на траурната церемония в църката „Св. Михел” в родния му град Хамбург – всичко бе предварително избрано и уточнено до детайл от Хелмут Шмит. Една от неговите любими песни  – „Луната е изгряла” бе изпълнена от тържествен хор.
На 23 ноември 2015 г. Германия и светът се простиха с големия държавник Хелмут Шмит. „Едно голямо сбогуване с един голям държавник.” На този ден небето над Хамбург бе ясно и синьо. Слънцето грееше. Може би това също е било едно от желанията на Хелмут Шмит?

Ваня Велкова
в. „България Сега”
http://www.facebook.com/bulgariasega
Берлин

Снимки: Ваня Велкова