Бан Ки-мун вижда политическа воля за борба срещу глобалното затопляне

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви след срещата на 80 световни лидери, че вижда политическа воля за борба срещу глобалното затопляне.

Конференцията съвпадна с публикуването на проучване на общественото мнение, което показва, че огромното мнозинство от населението на света е за вземане на бързи мерки срещу промените в климата, предадоха световните агенции.

Световните лидери показаха силна политическа воля за изготвяне на ново глобално споразумение за промените в климата, приемник на Протокола от Киото, изрази задоволство Бан след края на еднодневната среща за климата в централата на ООН в Ню Йорк. Генералният секретар на световната организация съобщи, че присъствалите около 80 държавни и правителствени ръководители са дали подкрепата си за приемане на нов договор. "Срещата изпрати силен сигнал на света", отбеляза той. На организирания от генералния секретар на ООН форум той лично призова бързо да се вземат мерки за неутрализиране на вредните последици от глобалното затопляне.

"Индустриализирините страни трябва да продължат да бъдат начело на усилията за намаляване на емисиите на парникови газове и да помогнат на бедните държави да дадат своя принос в борбата срещу глобалното затопляне", подчерта той.

Бан Ки-мун организира конференцията като прелюдия към предстоящата на индонезийския остров Бали през декември световна среща на върха, която ще бъде посветена на борбата срещу глобалното затопляне.