Почина Марсел Марсо

_marceau_300На 84-годишна възраст почина френският актьор Марсел Марсо, съобщиха членове на неговото семейство. Актьорът и мим беше известен в цял свят с образа си на клоун с бяло лице и смачкана шапка.

Роден в Страсбург през 1923 година, Марсо се е обучавал при майстора на пантомимата Етиен Декру в Париж.
Неговата дъщеря Камил съобщи, че той е починал в събота вечер, като добави, че подробностите за погребението в прочутото парижко гробище Пер Лашез ще бъдат съобщени по-късно. Марсо, чието истинско име е Марсел Манжел, стана световноизвестен с образа на Бип, създаден през 1947 като тъжен клоун с тебеширено бяло лице, раирано сако и смачкана шапка.

Марсо се слави с това, че собственоръчно е съживил пантомимата след края на Втората световна война, след като в продължение на две десетилетия то беше засенчвано от нямото кино. Марсо беше вдъхновен да стане мим от велики американски артисти на нямото кино като Чарли Чаплин, Бъстър Китън и Хари Лангдън.

Неговата трупа Compagnie Marcel Marceau беше единствената група за пантомима в света през 50-те и 60-те години и се радваше на голяма популярност в цял свят.

От 1969 до 1971 той ръководеше училището за пантомима във Франция – Ecole Internationale de Mime, преди да създаде своята Ecole Internationale de Mimodrame в Париж през 1978 година. Той участва и в няколко филма. През 2001 той беше избран за посланик на добра воля на ООН за възрастните хора.