Накъде из широкия свят? ITB Берлин – 2015

Към степите на Монголия или в джунглата на Руанда? В манастирите на Бутан или на сафари в Танзания? Към Сейшелите, Мадагаскар или кораловите рифове на Австралия? При пингвините в Патагония, на ски в Лесото, към Бора Бора, Свазиленд, Гваделупа, Самоа или при костенурките на Галапагос…
Всеки имаше възможност да подиша въздуха на света и да планува своята следваща почивка. На най-голямото интернационално туристическо изложение бяха представени 186 страни, а присъстващите изложители бяха 10 096.
Международната туристическа борса в Берлин – 2015 г.
Международната туристическа борса (нем. Internationale Tourismus Börse, ITB) – най-голямото в света изложение в сферата на туризма – се състоя от 4-8 март 2015 г. в немската столица. Панаирът е водещ в туристическата индустрия и се проведе за 49 път. Насочен е както към експерти от туристическия бранш, така и към клиентите като крайни потребители. От 4-6 март туристическият панаир бе отворен за специалисти, за обикновени посетители – на 7 и 8 март.
За мащабите на изложението говорят и следните данни: над 115 000 присъстващи специалисти, 23 000 посетители на ITB Berlin конгрес, 5 180 акредитирани журналисти,  60 000 частни посетители, 26 панаирни палати, 160 000 квадратни метра площ. Главните организатори на туристическата борса в Берлин – 2015 г. посочват, че никога досега туристическите фирми не са оценявали оборота от сключените им сделки толкова високо: общата  сума възлиза на 6,7 милиарда евро.
Сред официалните гости на туристическото изложение бяха: г-н Франк-Валтер Щайнмайер, министър на външните работи на Германия; г-н Хайко Маас, министър на правосъдието и защита на потребителите на Германия, г-н Михаел Мюлер, кмет на Берлин. Присъстваха също така 127 чуждестранни делегации, три кралски превъзходителства, както и 95 посланици от цял свят.
Международната туристическа борса в Берлин – конгрес, 2015 г.
Международната туристическа борса в Берлин – конгрес (нем. Internationale Tourismus Börse Berlin Kogress, ITB Berlin Kongress) е единствен по рода си конгрес за специалисти от туристическия бранш. През годините конгресът се утвърждава като централна научна платформа. В актуалната програма на този значим форум бяха включени 200 мероприятия, представени над 400 референти, а броят на посетителите, участниците в дискусиите и представянията надвиши 22 000. Като цяло многочислените доклади третираха глобалните тенденции и новости в туристическата индустрия. Някои от презентациите и дискутираните теми бяха: „Обществените и икономическите мегатенденции и тяхното влияние върху туристическия бранш”, „Туризъм, тероризъм и тоталитаризъм: пътувания в рискови страни и към авторитарни режими”, „Мир чрез туризъм”, „Развитие на туризма в Германия”, а също така: „Бъдещето на дигиталния маркетинг във връзка с пътуванията”, „Открий света като своя родина!”, „Стратегии и решения за международния високопланински туризъм”, „Туристическите агенции днес и в бъдеще”, „Обновени енергии за островния туризъм”, „Хотелската стая в бъдеще”, „Монголия: потенциалност на туризма в пазарната ниша”.
Изложителите и гостите посочват, че на панаира се получава „първа информация от първите”, а водещите експерти определят Международната туристическа борса в Берлин-конгрес като „пътеводител на туристическата индустрия”.

Монголия – главен партньор на ITB – 2015 г.

Монголия – страната, разположена между Русия и Китай, очертана от необятни степи и езера с кристално чиста вода, от Монголския Алтай и пустинята Гоби, от храмове и древни селища – бе главен партньор на туристическото изложение в Берлин през 2015 г.
„Колко голяма е Монголия?”, „Как живеят и с какво се занимават хората там?”, „Какво предлага Монголия за туристите?”, „През кой сезон е най-добре да се посети?”, „Може ли човек да пътува сам из Монголия?” – това бяха само някои от многобройните въпроси, които посетителите задаваха на монголските изложители. Разбира се, те с най-големи подробности отговаряха и щедро подаваха брошури и дискове с информация.  За многолюдната публика пееха и танцуваха фолклорни групи, а на видео стените един след друг се редяха филми за природните красоти на тази недотам позната за всички централноазиатска страна.
Монголските изложители разказваха, че болшинството от туристите, посещаващи страната на легендарния Чингис хан, желаят отблизо да се запознаят с живота на номадите, да яздят коне и камили, да вкусят домашно приготвени млечни специалитети, да нощуват в юрта, да слушат тишината и песните на вятъра.
На пресконферецията на ITB в Берлин г-жа Д. Ойункхорол, министър на околната среда и туризма на Монголия, заяви следното: „Монголците могат да погледнат назад към своята богата история, пълна с тайни и чудеса. Номадите от голямата степ винаги са живяли в хармония с природата и тя се е отразила в тяхната култура, техните обичаи и традиции. Монголските номади могат да съхранят своето неповторимо културно наследство, което няма друго подобно в историята на човечеството и което има своя принос в глобалната цивилизация.” „В Монголия могат много неща да се открият. Най-важни, обаче, са хората: те поддържат спокоен, отворен, но също така гостоприемен, сърдечен и дружелюбен номадски начин на живот…” Министър Ойункхорол завърши приветствената си реч със следните думи: „Аз Ви каня: Посетете страната на великия Чингис хан, хубавата страна Монголия! Запознайте се с нашата номадска култура! Насладете се на гостоприемството на нашия народ! Яздете на най-силните коне през широките степи! Накратко: Открийте тайната на номадството! Твърдо вярвам в това: най-вълнуващото пътуване във Вашия живот ще прекарате в нашата страна. Добре дошли в Монголия!”
Филмовият режисьор и фотограф Свен Целнер, посещавал Монголия,  споделя  за rbb Inforadio следното: „В Монголия животът, естествено, е съвсем различен от този, който ние в Германия познаваме. Това за мен е едно огромно очарование.” „Главната атракция е животът на село с номадите. Добавяме празника Наадам, стрелбата с лък, надбягването с коне, а също така и столицата Улан Батор, която се е разраснала като интересен град. Всъщност там може да се получи, между другото, всичко – също и това, което касае храната и още много впечатления за хората, които са отворени за новото.” „Монголците са свикнали да общуват с туристи и са изключително отзивчиви и готови да помогнат.”
За панаира бяха пристигнали общо 200 гости от Монголия: президентът на страната – г-н Цахиагийн Егбегдорж, представители на различни организации, представители на 70 туристически фирми, а също така певци, танцьори и др.

Република Южен Судан е представена на ITB – 2015 г.

„Южен Судан прави първите си стъпки в света на туризма!” – бе посочено на панаира в Берлин. Всъщност, първото участие на страната в Международното туристическо изложение в немската столица бе през 2013 г., при това само две години след като Южен Судан бе обявил своята независимост.
Граничещ със Судан и Етиопия, с Кения и Уганда, с Демократична република Конго и Централноафриканската република, Южен Судан се явява затворена страна. Столицата е Джуба, на територията протича Бели Нил, растителният и животински свят е разнообразен, открити са нефтени залежи… Познанията на повечето посетители за тази африканска страна в общи линии спираха дотук. Но приветливият и гостоприемен южносудански щанд на изложението, плакатите и традиционните сувенири привличаха погледите и така потикваха интереса на гостите, че те с удоволствие се оставяха да бъдат „пренесени” в Африка. При това всеки, пожелал да надникне в подреденото „африканско кътче”, научаваше безспорно много повече от всичко това, което може да се прочете в интернет или да се види по телевизията.
 Изложителите от Южен Судан изключително приятелски разговаряха с посетителите и ги обсипваха с лъчезарни усмивки… Тези хора като че ли са събрали в себе си цялото слънце на африканския континент и го раздават с пълни шепи! Също така усмихната и учтива бе и г-жа Ситона Абдала Осман, извънреден и пълномощен посланик на Република Южен Судан в Германия. С г-жа Осман имах възможността да разговарям лично, при което, разбира се,  споменах за красивата ни България.
България на Международната туристическа борса в Берлин – 2015 г.
България участваше в туристическото изложение като през тази година бяха представени 50 туристически компании и организации.
Г-жа Николина Ангелкова, министър на туризма на България, се включи в дискусионната програма на изложението. Тя взе участие в петата среща на министрите на държавите членове към програмата „Пътят на коприната”, организирана от Световната организация по туризъм; във форума „Европа – обща туристическа дестинация”, организиран от Европейската  комисия и Европейската туристическа комисия; в пресконференцията за България на тема: „Вдъхновяваща природа и богата култура”; в семинара „Речният круизен туризъм” и други.
Министър Ангелкова подчерта, че германските туристи „откриват в зимните ни курорти и друг туризъм освен морския”. „Близо милион германци са посетили страната ни през изминалата година, като над 700 000 от тях са дошли с цел туризъм.” Същевременно с това г-жа Ангелкова информира, че в България се работи за създаване на фонд с част от постъпленията от туризъм, който да инвестира в подобряването на инфраструктурата. Бе съобщено, че ще се търсят възможности за повишаване на квалификацията на служителите в туристическия сектор.
Специалисти и посетители се запознаваха с природните, културни и исторически забележителности на България. Затова допринасяха както изложителите, така и красивите рекламни материали и видео презентации. На форума в  Берлин за първи път участваше Община Русе, за трети път бе представена Община Поморие.
Международните гости с радост получаваха информация за природните паркове, екопътеки, манастири и забележителности в региона на Русе, за „Долината на розите и тракийските царе”, за Добруджа, Търново, Дряново, за Сандански и Петрич, за българското Черноморие, планинските курорти… Не бих искала да пропусна и това, че на нашия щанд се предлагаше интересен „Дунав паспорт”. В него могат да се събират печати. Впрочем, бих казала, синьото книжле по-скоро ни подсказва идеята да извършим едно прекрасно пътуване по продължението на река Дунав – като тръгнем от Шварцвалд в Германия и стигнем до Черно море.
В случай че все още не сте планували Вашата следваща почивка, помислете    „Накъде из широкия свят?”. Но нека да знаем и това, че нашата България винаги ни очаква!

Ваня Велкова
Снимки: Ваня Велкова, Берлин
В. „България Сега“