СБЖ: Днешният кървав атентат в Париж е фронтална атака срещу свободата на словото и печата, срещу основополагащите принципи на демокрацията

01.07.15 –  Българските журналисти са потресени от варварския терористичен акт в Париж срещу френския сатиричен вестник “Шарли ебдо”, отнел живота на 10 талантливи наши колеги и на двама полицаи, заявяват в декларация от Съюза на българските журналисти (СБЖ).
Днешният кървав атентат в Париж е фронтална атака срещу свободата на словото и печата, срещу основополагащите принципи на демокрацията, срещу елементарните и общоприети човешки ценности, първа сред които е човешкият живот. Той има за цел да сплаши не само журналистите, но и цялата световна демократична общност, като ги накара да се откажат да защитават своите хуманни и демократични ценности и идеали, да капитулират пред страха от средновековната варварщина и религиозния фанатизъм, посочват от СБЖ.
Отново се убеждаваме, че в света има човеконенавистнически сили, за които тези норми и ценности нямат никаква стойност, че международният тероризъм е световна заплаха, в борбата срещу която трябва да се обединят всички сили и ресурси на международната общност. Трагично е и това, че тези сили прикриват злодеянията си с псевдоверски лозунги, отбелязват от съюза.
СБЖ изразява категорична позиция, че истинските мюсюлмани нямат нищо общо с убийците в Париж и че злодеянията на ислямистите изопачават мирния и хуманен характер на религията, от чието име те твърдят, че действат.
Днешният кървав атентат в Париж отново показа, че журналистическата професия е сред най-опасните в света и че журналистите се нуждаят от специална закрила, защото срещу тях най-често се излива злобата на онези, които искат да зачеркнат демократичните завоевания на човешката цивилизация.
СБЖ смята, че каузата за защита на журналистите и тяхната професия трябва да се утвърди като приоритет и на българската държава, защото и у нас има сили, които виждат в журналистите пречка за своите користни и опасни планове. 
От организацията изразяват искрени съболезнования на близките на загиналите, както и пълната си солидарност с
френските колеги в този трагичен ден и увереност, че те ще отстоят своите принципи и ценности, родени и утвърдени в славната история на Франция.
СБЖ се надява, че убийците на нашите колеги от “Шарли ебдо” и на  техния главен редактор Стефан Шарбоние-Шарб ще бъдат заловени по най-бърз начин и ще бъдат изправени пред правосъдието, за да получат справедливо възмездие, се посочва в декларацията.
БТА