Путин отново посрещна Коледа на село

Облечен в плетен пуловер и в обкръжението на деца, президентът на Русия Владимир Путин посрещна Рождество Христово в малка селска църква край Воронеж.
През последните години той традиционно присъства на литургиите за Великден в столичния катедрален храм “Христос Спасител”, но за Бъдни вечер посещаваше църкви край Сочи, а през 2012 г. бе в Спасо-Преображенския манастир край Санкт Петербург, където е кръстен.
Изборът на побиращият 450 души храм “Покров на Пресвета Богородица” в село Отрадное във Воронежка област не е случаен. Освен че първата му публична поява за 2015 г. е сред деца – местни и от църковния приют, медиите припомнят, че на територията на храма е имало лагер за временно настаняване на бежанци от Източна Украйна.
Църквата в Отрадное е построена в края на XIX век, но през 1930 г. е закрита от болшевиките и десетилетия наред е използвана като склад за зърно до началото на възстановяването ѝ през 1991 г.
Путин е бил в Москва за Коледа само два пъти, откакто се изкачи на върха на руската политика – през 2000 г. като и.д. държавен глава и през 2001 г.
След това той винаги е някъде из провинцията на обширната държава, включително в Якутия, където през 2006 г. температурите бяха спаднали до минус 50 градуса.
Посланието, което най-вероятно е търсено от PR специалистите на Кремъл, бе изказано на глас от настоятеля на храма отец Генадий Заридзе. Според него Путин дава достоен пример на миряните и чиновниците, като не се опитва да се издига над обикновените хора.
“Президентът е много дълбок човек, затова се стреми да бъде по-близо до народа. Да бъде не в главния храм, а да е с всички хора на страната си. Това е абсолютно правилна позиция – да не се откъсва, да не се опитва да се извисява, а да пребивава с всички заедно”, казва протойерей Заридзе.
Путин подари на храма икона на Христос Вседържител (Пантократор), изобразяваща Спасителя като Небесен Цар и Съдия.
Дневник