С дъх на захаросани бадеми и елхови клонки

Колко сладостно ухае по улиците! Ароматът на току-що захаросани бадеми като че ли с магнит привлича малки и големи и те се редят на дълги опашки, за да закупят от този хрупкав предколеден разкош. Всъщност през декември разкошите са много. И не само тук, в Германия, а в толкова много страни по света. Но, разказвайки за красивите и вкусни „чудеса на света”, предлагани в Германия през коледното време, трябва да споменем не само за захаросаните бадеми. Карамелизираните алени ябълки, например, не отстъпват по вкус и хубост нито на кадифените бадеми, нито на златистите бухтички. Сочните бухтички са най-вкусни, когато са напудрени с бяла захар. Тези малки хапчици така те омайват, че няма как да не си оближеш пръстите няколко пъти.    На базарите в Германия могат да се видят през декември какви ли не прелести!  Всъщност, коледните базари тук са със стара традиция. Например в Берлин, още в началото на XVI в. се е провеждал Коледен базар. През декември тази година базарите в немската столица са над 80. Предлагам Ви заедно да се „поразходим” из тези приказни кътчета.
Сладкишът, посипан със захарен прах
Мога да Ви уверя, че коледният козунак задължително присъства както на всеки коледен базар в Германия, така и на всяка коледна трапеза. За този, наричан също   „плодов хляб”, е писано още през далечната 1329 г. в документ на бишоф Хайнрих  I. фон Грюнберг от град Наумбург. Исторически данни ни връщат и към 1730 г., когато по времето на Август II. Силни подобен козунак е раздаван на саксонските войски.
Най-общо казано, коледният козунак е сладкиш, приготвян от брашно, мая, масло, мляко, яйца, кардамон, канела, бадеми, стафиди, портокалови и лимонови корички и др. Интересно е обяснението, че този сладкиш, с форма на овален хляб и посипан с пудра захар, трябва да наподобява на новороденото бебе Христос, повито в пелени.
Козунакът се среща в различни вариации, сред които: козунак с бадеми, козунак с марципан, с орехи, с масло, с маково семе, с извара и др. Сладкишът е траен и може да бъде съхраняван месеци. Нещо повече. Дрезденският коледен козунак се счита за един от най-вкусните. На този козунак още в началото на 1500-та година са се възхищавали крале, кралици, принцове, благородници… Казват, че историята на коледния козунак от Дрезден е ярко вплетена в дрезденската културна история.
Меденки с „букет” от подправки
Ароматните коледни меденки са в повечето случаи кръгли сладки, приготвяни както с мед, така и с „букет” от подправки: джинджифил, кориандър, кардамон, анасон, мускатово орехче, канела, карамфил.  Исторически данни посочват, че сладкиши с мед са майсторени още в древния Египет. Столетия по-късно, меденки се приготвят в белгийския град Динан. През XIV век монасите в манастирите в Нюрнберг и околностите му също започват да пекат меденки. Навремето майсторите пекари дълго изучавали изкуството за приготвяне на меденките. Кръглите сладки имат много разновидности, но най-известни са нюрнбергските меденки. Меденките са трайни сладки. Поставени в метална кутия, можем да ги запазим месеци. Само че, на това изкушение много трудно устояват както децата, така и възрастните.
„Бялото злато” на Любек
Любек – градът в Северна Германия, приеман от XIII-XVII век за лидер на  Ханзейския съюз, е прочут по целия свят със своето „бяло злато”. Всъщност това е прелестният марципан, за приготвянето на който се използват бадеми. Повярвайте ми, че любекският марципан няма нищо общо с марципана, който ние някога похапвахме в България.
В далечни времена марципан е приготвян в Персия. Вероятно тя е неговата „родина”. През XVI век марципанът е пренесен в Англия. Вкусната сладкост се превръща в един от любимите специалитети на кралица Елизабет I. Във връзка с това се появил и изразът „кралска наслада”, използван и в наши дни. Във Франция „сладкото изкушение” също се е радвало на огромна популярност. Марципанът  задължително присъствал на гощавките и баловете, устройвани от Луи XIV – Краля  Слънце.
Но, да се върнем към любекския марципан. Бялата сладкост се приготвя от 1806 г. насам, а името й свързваме с Йохан Георг Нидерегер. Именно той сътворява рецептата на любекския марципан, който и днес замайва с вкусовите си качества. Да Ви кажа „на ухо”: рецептата за любекския марципан се пази в строга тайна и е скрита в замък.
В „марципанения град” Любек коледно-новогодишната атмосфера е очарователна! Ако отидете там, можете да се разходите из тесните улички, да се насладите на северногерманската архитектура, да посетите къщата „Буденброкови” и отблизо да се запознаете с живота и делото на родените в Любек: Томас Ман и Хайнрих Ман. Ще се почувствате като в други времена! А след като сте посетили музея на марципана и сте вкусили от „бялото злато”, впоследствие със сигурност ще се пристрастите към него.
Аромат на канела и звездовиден анасон
Разхождайки се из немските базари, бързо ще доловите сладостното ухание на греяното вино. На това ароматно питие немците се възхищават най-вече през декемврийските дни. В Германия се предпочита червеното греяно вино като към него се добавят лимонови и портокалови кори, канела, звездовиден анасон, ванилия, карамфил… В мразовитото и заснежено време горещото питие, наричано още „пламтящото питие”, е особено вкусно.
С кехлибарена коричка
На декемврийските базари в Германия има толкова много специалитети! Разбира се, не само сладкостите примамват погледите на минувачите! Ухаещите ястия са също толкова привлекателни гледки. Някои от предлаганите специалитети са: печена гъска с червено зеле, печена патица, саламчета със зелено зеле, печена гъска със задушени ябълки, саламчета с кисело зеле, малки и големи печени наденички, свинско месце с кисело зеле… Въпреки всичко, гъската с препечена кехлибарена коричка като че ли всяка година е номер едно в класацията на всички ястия, предлагани на базара.
След като се „заситихме” с кулинарните лакомства, Ви предлагам да разкажем за красивата традиционна декорация, изработвана в планината Ерц в Германия. Тази декорация неотменно присъства на всеки един коледен базар, в който и немски град да се провежда той.
Лешникотрошачки и коледни пирамиди от планината Ерц
Изработката на традиционна коледна декорация в планината Ерц води началото си от XVII в., когато през зимните месеци миньорите започнали да издялкват от дърво фигурки на коледни ангелчета, миньори, коледни пирамиди. С течение на времето разнообразието на фигурки се увеличавало. Появили се лешникотрошачки, коледни дъги за прозорци, пеещи кутийки, коледни звезди, пушещи човечета – представящи някогашните занаятчии: шивач, обущар, пекар, грънчар… Още тогава тези, изработени от дърво предмети, били поставяни на скринове, прозорци и полици, за да красят и създават настроение в празничните декемврийски дни.
Днес подобни дървени фигури се изработват от различни фирми, но продуктите със запазената марка „Народно изкуство от планината Ерц”, са най-предпочитаните както  в Германия, така и по целия свят. Разбира се цените на украшенията, носещи запазената марка, са невероятно високи. Но фината ръчна изработка има своята стойност. Бих искала да Ви споделя също така, че в много от немските фамилии дървената коледна декорация от планината Ерц се предава от поколение на поколение. И колко интересно е, когато на Коледа децата и внуците се радват на фигурките, наследени от баби и прабаби! И колко е хубаво, че е запазена традицията!
Коледната ясла
Мисля, че, разказвайки за красивите украшения от планината Ерц, трябва непременно да споменем и за коледната ясла. Коледната ясла, представяща, според библейската история, раждането на Христос, е, общо казано, къщичка с фигурки: Мария, Йосиф, Младенецът, трите крале, овчари, агънца, магаре, ангелче и други. В много от немските семейства коледната ясла се подрежда на Бъдни вечер, нито ден по-рано, нито ден по-късно. Коледната ясла се поставя на централно място в гостната стая и наблизо до елхата. Всички й се радват, а когато на Бъдни вечер родителите четат историята за раждането на Христос, децата захласнати слушат, вгледани в яслата.
Бъдни вечер и Коледа
Коледа и в Германия е преди всичко семеен празник. На Бъдни вечер, както и през коледните дни, деца, родители и внуци се веселят, приготвят вкусни ястия. За разлика от традицията в България, повечето ястия на трапезата за Бъдни вечер в Германия са месни. В различните немски провинции коледните специалитети са различни, при това, всяко немско семейство или фамилия също има своя кулинарна традиция.  Някои от ястията, които се приготвят за Бъдни вечер и Коледа са: печена гъска с ябълки, печена гъска с червено зеле, картофена салата със саламчета, печена гъска с кестени, пълнен шаран, дивеч, печена пуйка или патица и други.
В домовете на някои немски семейства украсяването на елхата се извършва дни преди Коледа. В други семейства се счита, че елхата трябва да бъде украсявана точно на 24 декември и това да е едната от атракциите на деня. Подаръците се поднасят на Бъдни вечер и както по целия свят, така и тук, най-нетърпеливи да видят изненадите са децата.

Нова година

На 31 декември немците празнуват с приятели. Вечерта е съпровождана с различни игри и филми, музика и веселие, фондю, пенливо вино, ракети… В Берлин, например, стотици хиляди хора посрещат Новата година пред Бранденбургската врата. Празнични концерти и фойерверки има в цялата страна.

Новата година бърза да пристигне, а аз бързам да предам поздравите от коминочистачите в Берлин, които Ви изпращат безброй букети с четирилистни детелини!

Да е здрава, мирна и щастлива Новата 2015 година!

Ваня Велкова
Снимки – Берлин, Любек: Ваня Велкова