„Мостът на шпионите”

Бодлива тел, танкове и автомати, руски и американски войници, пропусквателни пунктове, изкуствен сняг, мъгла… Наскоро в Германия се честваше 25-годишнината от падането на Берлинската стена. А ето, че сега отново се връщаме към далечните събития от времето на Студената война.
Легендарният режисьор Стивън Спилбърг, два пъти носител на „Оскар” за най-добър режисьор и знаменитият актьор Том Ханкс, награден също два пъти с „Оскар”, са в Берлин! На снимачната площадка на „Моста на шпионите” те снимат криминалния трилър „St. James Place”. За това предават както немските медии (Rundfunk Berlin-Brandenburg, „Berliner Morgenpost”, „Der Tagesspiegel”, „Focus”, „Die Welt”…), така и РИА Новости, „The Hollywood Reporter” и много други. Канцлерът на Германия, г-жа Ангела Меркел, лично посети снимачната „арена” на „Моста на шпионите” и разговаря  с майсторите на киното – Спилбърг и Том Ханкс.
Снимките за новия филм „St. James Place”, представен също и с работното заглавие „United Cold War Thriller”, започват през септември 2014 г. в нюйоркския  район „Бруклин”. През ноември кадри от филма се снимат в полския град Вроцлав, в който се появяват декори, наподобяващи на обстановката в Берлин през 50-те и 60-те години на ХХ век. През декември снимачният екип работи в Берлин и Потсдам. Medienboard Berlin-Brandenburg съобщава, че филмът на Спилбърг не само се снима в региона на Берлин и в известното немско филмово студио „Babelsberg”, но също, че продукцията е подпомогната със сумата от 500 000 евро.
След „Спасяването на редник Райън” (1998 г.), „Хвани ме, ако можеш” (2002 г.),  „Терминалът” (2004 г.) четвъртият съвместен филм на Спилбърг и Том Ханкс ще бъде „St. James Place”. Сценарият на новия филм е на братята Джоел и Итън Коен, четири пъти номинирани за „Оскар”. Сценарият е по произведение на драматурга Мат Чарман. Продуценти на филма са Стивън Спилбърг, Марк Плат, Кристи Макоско Кригер. В ролите: Том Ханкс, Ейми Райън, Марк Райланс и други. Музиката е на Джон Уилямс.

Действието на филма „St. James Place”

Действието на филма се базира на реално събитие, а именно размяната на американския агент Франсис Хари Пауърс (англ. Francis Gary Powers) със съветския разузнавач Рудолф Иванович Абел (истинското име: рус. Вильям Генрихович Фишер). Историята на филма ни връща към 10 февруари 1962 г., когато на „Моста на шпионите” се извършва размяната на Пауърс и Абел. Нещо повече. По времето на Студената война самолетът на американския шпионин Хари Пауерс, летящ над територията на Съветския съюз, е обстрелян. По-късно ЦРУ упълномощава адвоката Джеймс Донован да преговаря с източната страна на „Желязната завеса” за освобождаването на американския пилот. Главната роля (адвокатът Джеймс Донован) във филма се изпълнява от актьора Том Ханкс.

Къде се намира „Мостът на шпионите” и защо носи това име?

„Глиникер” (нем. Glienicker Brücke) е мост на река Хавел, съединяващ Берлин и Потсдам. Навремето мостът се явявал границата между Германската демократична република (ГДР) и Западен Берлин. „Глиникер” е наричан „Мостът на шпионите”, а също така „Шпионският мост” и получава световна известност за това, че на него се е състоял обмен на арестувани шпиони от съветските и американските специални служби. По време на Студената война мостът четири пъти е играл ролята на „независима зона” за размяна на тайни агенти. Първият обмен на шпиони се е състоял през 1962 г.

Действителните събития 

На 1 май 1960 г., в разгара на Студената война, американският шпионски самолет „Lockheed U-2”, летящ в района на град Свердловск, бил обстрелян и свален. Пилотът на самолета Франсис Хари Пауерс се спуснал с парашут. След приземяването той бил  арестуван от съветските власти и осъден на десет години лишаване от свобода. Според информации на медиите, президентът на САЩ – Айзенхауер официално заявил, че пилотът се е заблудил. Счита се, че инцидентът през 1960 г. е предизвикал международна криза и е довел до отмяната на важна среща на представители на правителствата на САЩ и Съветския съюз.
В резултат на предателство, през юни 1957 г. в Щатите бил арестуван съветският разузнавач Рудолф Абел. През същата година той бил осъден на трийсет години затвор и впоследствие отлежавал присъдата си в Атланта. Съветското разузнаване работило за освобождаването на Абел.
На 10 февруари 1962 г. на моста „Глиникер”, дълъг около 100 метра, била извършена размяната на американския пилот Пауерс със съветския разузнавач Абел. От едната страна на зеления мост стояли колите на съветските и източногерманските представители, които били довели Пауерс. От другата страна са били американските представители, придружавали Абел. В средата на моста се срещнали официалните представители, които, по предварително уговорена процедура, извършили предаването на агентите.

Стивън Спилбърг и Том Ханкс

Вероятно новият филм „St. James Place” ще бъде следващият голям успех за Спилбърг и Том Хaнкс. В биографията на режисьора, сценариста и продуцента Спилбърг два от филмите му („Списъкът на Шиндлер”, 1993 г. и „Спасяването на редник Райън”, 1998 г.) са носители на „Оскар”. Три филма на Спилбърг: „Челюсти” (1975 г.), „Извънземното” (1982 г.), „Джурасик парк” (1993 г.) държат рекорди, всеки един филм от тях е ставал най-доходоносният филм за времето си. Някои от другите филми на режисьора са: „Похитителите на изчезналия кивот” (1981 г.), „Индиана Джоунс и храмът на обречените” (1984 г.), „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп” (2008 г.), „Падащи небеса” (2011 г.) и т.н.
За главните си роли във филмите „Филаделфия” (1993 г.) и „Форест Гъмп” (1994 г.) Том Ханкс е отличен с „Оскар”. Ханкс е един от двамата актьори в историята на световното кино, които две поредни години получават „Оскар”. Други филми с участието на Том Ханкс са: „Аполо 13” (1995 г.), „Спасяването на редник Райън” (1998 г.), „Безсъници в Сиатъл” (1993 г.), „Път към отмъщение” (2002 г.), „Терминалът” (2004 г.), „Шифърът на Леонардо” (2006 г.), „Спасяването на мистър Банкс” (2013 г.) и много други.
Премиерата на филма на Спилбърг „St. James Place” с участието на Том Ханкс ще бъде през декември 2015 г. в САЩ. А дотогава можем да помислим върху следните думи:
„Историята е сбор от нещата, които биха могли да бъдат избегнати.” — Конрад Аденауер
„Сражението печели този, който твърдо е решил да го спечели!” … „Да се разкаже истината е много трудно…” – Лев Николаевич Толстой, „Война и мир”
„Историята ни учи да се надяваме.” — Робърт Лий
„Историята е разказ за свободата.” – Бенедето Кроче

Ваня Велкова
Берлин