Германия празнува 25 години от падането на Берлинската стена (Video)

Целият Берлин, цяла Германия, милиони хора гледаха как вечерта на 9 ноември 2014 г. „Светлинната стена”, състояща се от 7 хиляди светещи балона, се издигна високо и отново ощастливи немската столица. Бялата „Светлинна стена”, маркираща  символично линията на някогашната Берлинска стена, се простираше на 15 км и в продължение на два дни „разделяше” немската столица. На 9 ноември, пред очите на стотици хиляди хора, светещите балони се понесоха към небето и изпратиха послания  за мир и свобода по целия свят. 
9 ноември 1989 г. – ден исторически, ден жадуван, изстрадан. Денят, на който пада Берлинската стена. Радостта на немския народ е безгранична! По повод историческата дата г-жа Ангела Меркел, канцлерът на Германия, преди броени дни каза: „Беше най-щастливият момент в нашата нова история.” Г-н Клаус Воверайт, кметът на Берлин, посочи: „Падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. беше най-щастливият ден в историята на нашия град.” „Всички заедно сега празнуваме едно историческо събитие, което промени Берлин и света.”
Както тогава, така и сега, четвърт век по-късно, на 9 ноември немците тържествуваха от радост. Те се прегръщаха и поздравяваха. Те си спомняха и разказваха. Те се разчувстваха и мечтаеха, отправяха пожелания за радости, за свят без граници и сини небеса.
25-годишнината от падането на Берлинската стена е едно от централните  събития през 2014 г. в Германия. Във връзка с това през цялата година се състояха мероприятия. Връхният момент, обаче, бяха тържествата от 7-9 ноември. В тези дни някои от медиите излъчваха денонощно предавания, посветени на историческата дата. Берлин преливаше от гости, дошли от различни краища на света. „Светлинната граница” привличаше като с магнит стотиците  хиляди граждани.
Празненствата в немската столица бяха отразени в широта и от вестниците. Някои от заглавията на материалите бяха: „Берлин празнува своята свобода”, „Берлинската Ода на радостта”, „Берлинската стена изчезва за втори път”, „Столицата празнува смелостта за свобода”, „Стената се понася към небето”, „Светът се възхищава на Берлинската светлинна граница”, „Падането на Стената – отново преживяно”, „Приказка за Стената”, „Берлин си спомня, Берлин ликува от радост”.
Някои от акцентите в дните от 7-9 ноември 2014 г., Берлин
7 ноември
•    В следобедните часове бе поставена „Светлинната граница”. Всъщност това бяха 7 хиляди бели светещи балона. Светлинната инсталация под наименование „Символ на надеждата за един свят без стени” маркираше линията на някогашната Берлинска стена и напомняше за разделянето на града. Инсценираната „Светлинна  граница” бе дълга 15 км, започваше от „Bornholmer Straße”, минаваше през „Bernauer Straße”, до брега на река Шпрее и в близост до Райхстага, а по-нататък – Бранденбургската врата, „Potsdamer Platz”, Checkpoint Charlie, East Side Gallery и много други. Светлинната инсталация бе изработена по идея на берлинчаните Кристофер Баудер и Марк Баудер. Балоните имаха диаметър 60 см и съдържаха хелий.

•    По инициатива на сдружение „Robert-Havemann” различни институции създадоха  културен проект. Те призоваха гражданите да споделят свои спомени, желания и коментари по повод падането на Берлинската стена, които под формата на послания, виртуално да бъдат изпратени по целия свят. В този смисъл  балоните имаха своите „кръстници”. Носители на посланията бяха белите светещи балони, които на 9 ноември се издигнаха във въздуха.

•    На всеки 150 м по продължение на „Светлинната граница” бяха подредени  информационни щандове, видео стени, документални изложби и много други. Някои от изложбите бяха на темите: „Ежедневието в ГДР”, „”The Story of Berlin”, „Черната кутия – „Студената война”, „ГДР и Берлинската стена”, „Бягство в разделената Германия”, както и „Рискована свобода – помощи за бежанци- граждани на Германската демократична република (съкр. ГДР), 1961-1989 г.” (изложбата ще продължи до 28 юни 2015 г.), „Архитектура на 60-те години – плануване и строеж в разделения Берлин” (изложбата ще остане до 30 юни 2015 г.).

•    Проведоха се срещи с историци, както и с редица очевидци на мирната революция през 1989 г. Състояха се разговори с деца и ученици. Някои от дискутираните теми бяха: „Защо е била построена Берлинската стена?”, „Защо е било почти невъзможно да се премине през Берлинската стена?”, „Защо е било малко вероятно Берлинската стена да падне?”, „Какво са представлявали „Ивиците на смъртта”?”, „В каква последователност се развили събитията през 1989 г. и как се стига до падането на Берлинската стена?”. На тези теми се състояха подобни срещи и през следващите два поредни дни.
8 ноември
•    За гражданите и гостите на града се предлагаха специални екскурзии, запознаващи с исторически места и паметници, както и посещения в музеи, например: „ГДР–музей”, „The Kennedys”–музей, „Щази-музей”, „Берлинска стена–музей”, Немският исторически музей и др. Беседите се провеждаха както на немски, така и на английски език.

•    Представени бяха нови книги и филми. На литературните четения се събираха деца, ученици, студенти, възрастни.

•    Състояха се концерти на „European Union Youth Orchestra”, на известния немски  рок-певец Удо Линденберг  и други.

•    Напомнящо за старото време бе и „Трабант сафари”, в което можеше да участва всеки, желаещ да попътува с този модел автомобил и да „премине” по следите на мирната революция от 1989 г. Подобна бе и предлаганата разходка с колело, следваща линията на някогашната стена в града.

•    Медиите в Германия оповестиха, че в немската столица е пристигнал г-н Михаил Горбачов, бившият президент на Съюза на съветските социалистически републики (съкр. СССР) и едно от главните политически лица в събитията преди четвърт век.  Г-н Горбачов присъства на различни срещи.
•    Посочват, че „опаковането” на сградата на Райхстага в Берлин през 1995 г. е най-голямото произведение на изкуството след 1989 г. в Германия и едно от най-мащабните произведения на изкуството в света. Немските медии отбелязаха, че настроението в Берлин през празничните ноемврийски дни тази година може да се сравни с настроението през юни 1995 г., когато бе „опакована” сградата на Райхстага. Както е известно, проектът бе дело на един от значимите творци на изкуство в наше време, на американеца с български произход – Христо Явашев.  Според информация на в.„Bild”, по повод 25-годишнината от падането на Берлинската стена, Христо Явашев е „опаковал” екземпляр на в.„Bild” от 10 ноември 1989 г., използвайки картон, найлон и пощенски канап. Той поставил сигнатура на  пакета за Берлин и посочил: „Това е повече от един опакован вестник. Това е един триизмерен обект…”
9 ноември
•    Д-р Ангела Меркел – канцлерът на Германия, г-н Йоахим Гаук – президентът на Германия, г-н Клаус Воверайт – кметът на Берлин, както и други гости посетиха едно от паметните места на Берлинската стена, намиращо се на улица „Bernauer” и поставиха цветя. След това официалните лица присъстваха на игуменска  литургия.

•    По-късно, на празненството в Концертната зала на „Gendarmenmarkt”, президентът на Европейския парламент – Мартин Шулц подчертава, че смелостта на правозащитниците в някогашната ГДР  „до днес е пример за борците за свобода по целия свят”.

•    Inforadio посрещаше на Checkpoint Charlie редица гости, сред които г-н Джон Б. Емерсон, посланикът на САЩ в Германия.

•    „Празникът за гражданите”, който премина под мотото „Смелост за свободата”, започна в 14:00 часа. На огромната сцена до Бранденбургската врата се състояха разговори с правозащитници, които споделиха спомени от времето на ГДР.

•    В празничната програма участваха Петер Габриел, Волф Бирман, Паул Калкбренер, групата „Die Fantastischen Vier”, Удо Линденберг  и др.

•    Кулминацията на празника настъпи малко след 19:00 часа, когато на сцената застана кметът на Берлин – г-н Воверайт, придружаван от г-н Йоахим Гаук, президента на Германия и г-н Мартин Шулц – президента на Европейския парламент. Заедно с тях бяха бившият президент на СССР и носител на Нобелова награда за мир за 1990 г. – Михаил Горбачов, бившият президент на Полша, ръководител на „Солидарност” и носител на Нобелова награда за мир за 1983 г. – Лех Валенса, някогашният премиер министър на Унгария – Миклош Немет.

•    В обръщението си към хилядната публика кметът на Берлин посочи: „Днес ние още  сме много щастливи и горди. Ние сме щастлив народ.” 

•    С немска точност, в 19:20 часа, към небето започнаха да се издигат първите светещи балони – леко, волно, грациозно… А хиляди, стотици хиляди погледи, устремени нагоре, към тихото небе, наблюдаваха безспирните танци на светещите топки. Гледката бе омайващо вълшебство!… И както всички вълшебства, така и това, след броени минути изчезна. Постепенно, точица по точица, прашинка по прашинка, светещите топки се стопиха в простора.

•    Само след броени секунди екна „Ода на радостта” от Бетховен, изпълнена от Берлинския държавен оркестър под ръководството на световноизвестния немски диригент Даниел Баренбойм.

•    Огромен пъстроцветен фойерверк украси небето на немската столица. Бранденбургската врата очарова света с изящните си „одежди”.
Вечерта на 9-ти срещу 10-ти ноември 2014 г. бе приветлива и дълга, наситена с много музика и радости. Стената отново бе „изчезнала”!
Но преди 25 години?
На какво ли не е била свидетел Берлинската стена? Разделени семейства, кървави убийства, минирани полета, кучешки лай, стрелби, бежанци, страх и раздвоение, сълзи и надежди…
Няколко дати и факти за Берлинската стена и Бранденбургската врата
Берлинската стена е съществувала 28 години. Тя е разделяла Берлин, служила е за граница между ГДР и Западен Берлин. Изграждането й започнало  на 13 август 1961 г. Стената, станала символ на разделена Германия и на „Желязната  завеса”, пада на 9 ноември 1989 г.
По данни на „Focus” Берлинската стена била дълга 155 км, охранявана – от 11 500 войници, успешни опити за бягство – 5 075, убити при опит за бягство – най-малко 138 човека.
Бранденбургската врата е построена през XVIII в. и е един от архитектурните паметници на Берлин. След изграждането на Берлинската стена преминаването през  Бранденбургската врата от изток на запад е затворено. През ноември 1989 г., след падането на Берлинската стена, преходът през Бранденбургската врата е свободен. Бранденбургската врата става символ на Берлин и на обединена Германия.

Видео репортаж на BG7 TV:

1989 г.: „9 ноември… никакъв изстрел! Стената пада!” (Хановер, 3 октомври 2014 г., чествания по повод Националния празник на Германия)
„Мирната революция!… Какво щастие!… Тя отново обедини Германия!… Обедини!… Обедини в многообразие!… 25 години история, пълна история!… (Хановер, 3 октомври 2014 г.)
По повод 25-годишнината от падането на Берлинската стена в специалното издание на в.„Bild” бяха публикувани поздравителни адреси, изпратени от Михаил Горбачов, шеф на Кремъл от 1985-1991 г. и Джордж Буш, президент на САЩ от 1989-1993 г.
В писмото си г-н Буш посочва: „Ние заедно празнуваме 25-годишнината от историческото отваряне на границата между Източна и Западна Германия…” … „Един четвърт век преобладаваше схващането, че Стената била „паднала”. Когато мисля за събитията назад, които водят до ноември 1989 г., ми става ясно, че Стената не е паднала – тя беше съборена.” … „Свободата винаги надделява. Човешките права са важни.” … „Нека Бог и занапред да благославя свободната и обединена Германия!”  (цит., в. „Bild”) 
В писмото на г-н Горбачов се казва: „Моите поздравления към берлинчани и всички германци по повод 25-годишнината от падането на Берлинската стена!” … „Това е празничен ден не само за Вас, а за всички народи на Европа и другите континенти.”… „При това особено важно: Руснаците, всички народи на Съветския съюз, които в кръвопролитията на войната срещу Хитлер-режима трябваше да изстрадат най-лошите загуби, проявиха търпение и доверие към копнежите на германците.” … „На всички читатели, на всички немци желая мир, здраве и щастие!” (цит., в. „Bild”) 

В деня на празника канцлерът Ангела Меркел подчерта следното: „Ние можем да обърнем нещата към добро – това е посланието от падането на Стената.” … „Стената ни показа: мечтите могат да се сбъдват.”

Казват, че вероятно светещите балони в Берлин е можело да бъдат видени и от космоса! Може би немският космонавт Александър Герст от космическата станция ISS  се е наслаждавал на прелестната земна гледка? Но на 9 ноември той със сигурност  написа туит: „Здравей Берлин! Оттук горе не се виждат граници!”

Ваня Велкова
Берлин
Снимки: Ваня Велкова
в.”България СЕГА”