3 октомври – Национален празник на Германия

Въведение:
„40 години немците разделени! При това… имаха същия език! 40 години немците разделени… Но… преди 25 години…, 1989… Преди четвърт век, сега вече, … мирната революция! Един четвърт век!… Преди 25 години…”     (Хановер, 3 октомври 2014 г.)
„Разделението на Германия, някой ден – това е нашето твърдо убеждение – ще изчезне.” – Конрад Аденауер, 1949 г.
„Има само едно германско отечество. Ние няма да се успокоим и да отдъхнем докато то отново не намери своето единство в мир и в свобода.” – Конрад Аденауер, 1954 г.
1989 г.: „9 ноември… никакъв изстрел! Стената пада!” (Хановер, 3 октомври 2014 г.)
„Един четвърт век!… Мирната революция!… Какво щастие!… Тя отново обедини Германия!… Обедини!… Обедини в многообразие!… 25 години история, пълна история!… 3 октомври 1990 г. на Райхстага в Берлин: с Хелмут Кол, Ханс-Дитрих Геншер и федералния президент Рихард фон Вайцзекер. Берлин става столица!” (Хановер, 3 октомври 2014 г.)

На 3 октомври 2014 г. Германия честваше своя Национален празник – Деня   на германското единство.
В някои други страни националните празници се отбелязват с официални почести и военни паради. В Германия 3 октомври е най-вече един прекрасен повод за празнуване и веселие.
Такъв бе денят и през тази година – изпълнен с радост, музика, с безброй забавления за деца и възрастни. При това, топлото слънце като че ли също се радваше с всички в Германия. Някои дори се шегуваха като казваха, че хубавото слънчево време е вписано в „Договора за обединение на Германия” през 1990 г. 
Разбира се, празникът се честваше в цялата страна и мероприятията бяха най-различни. Но по традиция централното тържество се състои в тази германска провинция, чийто представител през съответната година е президент на Бундесрата (конституционен орган на Германия; в Бундесрата всяка една от 16-те германски провинции е представена със свои членове). Така например през 2012 г. централното тържество по повод Националния празник се състоя в Мюнхен, столицата на провинция Бавария. През 2013 г. тържеството се проведе в Щутгарт, столицата на провинция Баден-Вюртемберг. През 2014 г. централните празненства бяха в Хановер, столицата на провинция Долна Саксония.

Бранденбургската вратаДенят на германското единство събра в Хановер над 500 000 човека и премина под мотото: „Обединени в многообразие”. За 3 октомври в Хановер бе пристигнало почти цялото правителствено ръководство. Празникът започна с литургия в църквата „Маркткирхе Св. Св. Георги и Якоб” (нем. „Marktkirche St. Georgii et Jacobi”), построена през 14 век.
На официалното тържество в Конгресния център, присъстваха 1500 гости, сред които д-р Ангела Меркел, канцлер на Германия и г-н Йоахим Гаук, президент на Германия. В приветствието си министър президентът на Долна Саксония и президент на Бундесрата – г-н Щефан  Вайл подчерта историческото значение на събитията през 1989 и 1990 г. и допълни: „Това, че бундеспрезидентът и бундесканцлерът са от някогашната ГДР, само по себе си е един много красноречив знак колко далече сме стигнали.”  Г-н Вайл наблегна също на все по-голямата роля на Германия в световен план, засегна темата за бежанците, които Германия приема и за отношението на обществото към тях.
В своята реч г-жа Меркел припомни за събитията преди 25 години и назова Обединението на Германия „историческо майсторско произведение”. Г-жа Меркел отправи благодарност към всички германски войници, които работят в различни кризисни райони по света и отбеляза техния висок принос.
Особена благодарност бе отправена и към някогашния министър на външните работи на ФРГ – Ханс-Дитрих Геншер, присъстващ лично на тържеството, имащ особени заслуги за Обединението на Германия.
В концертната програма в Конгресния център бяха включени както изпълнения на класическа музика, така и изпълнение на вокала Клаус Майне от рок групата „Скорпиънс” (англ. Scorpions), една от най-известните рок групи в света, създадена през 1965 г. в Хановер.
В същия ден г-н Гаук, президентът на Германия, бе поканил на скромен прием в Хановер доброволци от всички региони на Германия, за да изрази признание към тези хора, които ежедневно работят за общото благо без възнаграждение. Президентът нарече доброволците „лицето на Федерална република Германия.”
В Хановер, шестия по големина град в Германия, известен с панаира „Хановермесе” – най-големия технически панаир в света и с втория по големина „Октоберфест” в света, празничното настроение на 3 октомври беше повече от приповдигнато. Всяка една германска провинция се представи на така наречената „Улица на провинциите”.  Хилядите гости имаха възможността да получат информация за културни и спортни мероприятия, за пътувания и почивки в различните провинции и много други. Паралелно с това многочислени  немски сдружения, организации, спортни клубове, фондации от цялата страна също презентираха богатата си дейност. Гостите с удоволствие се оставяха да бъдат „проверени” техните кулинарни и културни, исторически и географски познания.
„Празникът за гражданите” преливаше от концерти, сцени и забавления за деца и възрастни. Гостоприемните домакини, поставили централен плакат: „Германия на гости в Долна Саксония”, старателно се бяха погрижили да отрупат щандовете с напитки и специалитети, така че всеки в Хановер да бъде щедро нагостен.
Квадригата - символ на мира - върху Бранденбургската врата в Берлин, проектирана през 1793 г.Кулминацията на празника бе 40-минутният лазерен спектакъл с фойерверки. Той се състоя в петък вечерта на брега на „Машзее”  (нем. Maschsee) – езерото в Хановер. В Германия светлинният спектакъл  бе определен като „нещо неповторимо, което в Европа още не е представяно”;  чудеса, които е сътворила техниката; фойерверк с най-модерни технологии. Съпровождани от музика, разказ и светлини, над поставената в центъра на езерото сцена бяха прожектирани едни от най-забележителните снимки, разказващи за историята на мирната революция през 1989 г. Картини, пред които човек затаява дъх! Думи, при които очите се пълнят със сълзи:
„40 години немците разделени! При това… имаха същия език! 40 години немците разделени… Но… преди 25 години…, 1989… Преди четвърт век, сега вече … мирната революция! Един четвърт век! Преди 25 години…”
Картините, изобразени на светлинното шоу, трудно могат да бъдат описани. Трогателни бяха и следните реплики:
„Каквото трябваше да преживеем преди тези 25 години… Тази заедност… беше десетилетия в Германия… непредставима! И Долна Саксония имаше по онова време най-дългата граница!… Една рана!…”
Впоследствие прожекцията разказа за годините след ноември 1989 г. Стигна се до наши дни. И зазвучаха думите:
„Днес, обединени в многообразие. … Какво щастие!… Какъв повод за празнуване!”
    По време на лазерната презентация бяха изброени някои факти и събития от  времето след 1989 г.: политик от Долна Саксония става канцлер на Германия; в Хановер се провежда Световното изложение „Expo 2000”; еврото заменя германската марка; 11 септември променя света; германски войници в Афганистан; през 2005 г.  германец става папа във Ватикана; през 2005 г. жена става канцлер на Германия; Световно първенство по футбол в Германия през 2006 г.; Лена от Хановер печели за Германия наградата на „Еurovision” през 2010 г.; през 2014 г. Германия става световен шампион по футбол и др.
    При появата на около 30 въртолета всички погледи се отправиха нагоре и възхищението на хилядите гости придоби нови висоти. Въртолетите сътворяваха светлинни и „небесни” ефекти – нещо невиждано до този момент в Германия. С последвалите прекрасни фойерверки, химна на Европа и Германия, празникът в Хановер постепенно завърши.

В Берлин като столица на Германия, а също така и централно място на Изток-Запад-Обединението, празникът се състоя около Бранденбургската врата. От 1-3 октомври артисти, певци и музиканти се представяха на сцените и доставяха радост на хилядите гости. Всеки, дошъл на празника, можеше да се почерпи и приятно да се забавлява. Малки и големи деца чакаха на опашки, за да се качат на Виенското колело и отгоре, стигнали близо до синьото небе, искаха да видят като на длан немската  столица. Други малчугани тичаха неуморно на воля, носейки цветни балони в ръцете си.
Колоната на победата, изработена през 1873 г., БерлинМногобройни бяха и чуждестранните туристи, пристигнали за празника. Те не спираха да се запечатват с камери на фона на един от символите на Берлин – Бранденбургската врата, да преминават през нея, да купуват за спомен картички и „късчета история” – оригинални парченца от някогашната Берлинска стена, разделяла Източен и Западен Берлин.
Гостите на Берлин не пропускаха да разгледат и ивицата от павета, показваща местоположението на Берлинската стена, както и оградата с паметни кръстове на загинали при опита да преминат границата. На това място родители разказваха на децата си истории от времето на разделения Берлин, а децата задаваха въпроси и искаха да застанат пред всеки един от паметните кръстове, все едно се прекланяха.
В Мюнхен Денят на германското единство също бе отбелязан с разнообразни мероприятия. Така например в църквата „Св. Михаил” (нем. St. Michaelis) се проведе служба, след това концерт, на различни сцени певци и музикани представяха своите таланти. Когато разказваме за 3 октомври в баварската столица, трябва непременно да споменем и за празника „Октоберфест” (нем. Oktoberfest). Всяка година той съвпада с Националния празник на Германия. Всъщност, за да сме коректни, трябва да отбележим, че през тази година „Октоберфест” се състоя в дните от 20.09.-05.10. Празникът се провежда от 1810 г. досега, през последните години събира по 6,5 милиона гости от близо и далече. Това е най-масовият народен празник в целия свят.
Някои пояснения, исторически дати и събития:
Разделяне на Германия
След Втората световна война са създадени две германски държави: Германска демократична република – ГДР (нем. Deutsche Demokratische Republik – DDR) и Федерална република Германия  –  ФРГ (нем. Bundesrepublik Deutschland – BRD). ГДР се намира на територията на съветската окупационна зона, а ФРГ – на територията на френската, британската и американската окупационни зони.
Разделяне на Берлин
През 1949 г. Берлин е разделен на две части: Източен Берлин и Западен Берлин. Източен Берлин се явява столица на ГДР. Западен Берлин получава особен статут на самостоятелен град. Столицата на ФРГ е Бон.
Национални празници в ГДР и ФРГ
От 1949-1989 г. Националният празник на ГДР е 7 октомври.
От 1954-1990 г. Националният празник на ФРГ е 17 юни. През 1990 г. Националният празник се отбелязва два пъти: на 17 юни и на 3 октомври.
Берлинската стена
Изграждането на Берлинската стена (нем. Berliner Mauer) започва на 13 август 1961 г. Тя съществува повече от 28 години. Под силата на „вятъра на промяната” на 9 ноември 1989 г. Берлинската стена, символизираща „Желязната завеса” по време на Студената война, пада.
Бранденбургската врата
Бранденбургската врата (нем. Brandenburger Tor) е един от символите на Берлин. Строена е в периода 1788-1791 г. под ръководството на крал Фридрих Вилхелм III. През 1871 г., след победата във Френско-пруската война, обединителят на Германия – Ото фон Бисмарк и неговата армия триумфират пред Бранденбургската врата.
На 13.08.1961 г. започва изграждането на Берлинската стена. Преминаването през  Бранденбургската врата от изток на запад е затворено от Берлинската стена. Във връзка с това един от германските президенти – Рихард фон Вайцзекер (1984-1994 г.) казва: „Докато е затворена Бранденбургската врата, Германският въпрос е отворен.” А един от канцлерите на ФРГ (1969-1974 г.) и носител на Нобелова награда за мир – Вили Бранд посочва: „Ще дойде денят, в който Бранденбургската врата няма да бъде повече на границата!” Думите се сбъдват! След падането на Берлинската стена на 09.11.1989 г., преходът през Бранденбургската врата е свободен. Бранденбургската врата става символ на Берлин и на обединена Германия.

Обединение на Германия, Договор „Две плюс четири”
Когато говорим за обединяване на Германия имаме предвид присъединяването на ГДР към ФРГ. Обединяването на двете Германии се извършва съгласно договори.
„Договорът за окончателното решение по отношение на Германия” или така нареченият Договор „Две плюс четири” (нем. Einigungsvertrag, Zwei-plus-Vier-Vertrag) се сключва  между ГДР и ФРГ, както и четирите Велики сили, победителки във Втората световна война: Съветски съюз, Франция, Великобритания, САЩ. С този договор се потвърждава суверенитета на двете немски държави и се проправя пътят за обединение  на двете Германии. Договорът „Две плюс четири” е подписан на 12.10.1990 г. в Москва и влиза в сила на 15.03.1991 г. Подписали договора са: Едуард Шеварднадзе, (Съветски съюз), Ролан Дюма (Франция), Дъглас Хърт (Великобритания), Джеймс Бейкър (САЩ), Лотар де Мезер (ГДР) и Ханс-Дитрих Геншер (ФРГ).

Договор за обединение на Германия
„Договорът за обединение на Германия” е договор между ГДР и ФРГ. В него се регламентира прекратяване на съществуването на ГДР; присъединяването на ГДР към ФРГ; германското Обединение. За столица на обединена Германия е определен Берлин. Договорът е подписан на 31.08.1990 г. и влиза в сила на 29.09.1990 г. Подписали договора са д-р Волфганг Шойбле (ФРГ) и г-н Гюнтер Краузе (ГДР). На 3 октомври 1990 г. е обявено присъединяването на ГДР към ФРГ. Провъзгласено е Обединението на двете Германии.
Национален празник на Германия – Ден на германското единство
Първоначално е предложено Националният празник на Германия да бъде 9 ноември – денят, на който пада Берлинската стена. Но тъй като тази дата съвпада с тъмна дата в немската история през 1938 г., 9 ноември отпада като евентуална дата за празник на Германия. В „Договора за обединение на Германия” от 1990 г. 3 октомври е определен за Ден на германското единство (нем. Tag der deutschen Einheit) и официален празник на Германия. От 1990 г. насам Националният празник се чества на тази дата.
Конрад Аденауер, първият канцлер на ФРГ (1949-1963) и един от големите държавници, заявява: 
„Германското единство в свобода е една част от европейското единство в свобода. То не е изолиран проблем. Сигурно е вярно, че без германското единство не може да има истински световен мир. Но може би и обратното. Може би без световен мир няма германско единство.” – 1952 г.
„Немският народ от тази страна и от онази страна на „Желязната завеса” има едно право – аз наблягам, едно право – на негово единство и негова свобода. Той ще има правото след Обединението сам да определя как да бъдат уредени неговите вътрешни отношения.” – 1953 г.
Настоящият канцлер на Германия – д-р Ангела Меркел казва:
„Германското единство не принадлежи на никоя партия, то принадлежи на хората.”
Празник по повод Деня на германското единство, Хановер, 3 октомври 2014 г.:
„Нашата страна! Нашата страна обединена! Щастлива… Заедно в Европа!”
„Един незабравим Ден на германското единство в нашата обединена Германия.”
„Днес, обединени в многообразие. … Какво щастие!… Какъв повод за празнуване!”

Ваня Велкова
Снимки: Ваня Велкова
в.”България СЕГА”, Берлин