В Русия заваляха оставки

След оставката на бившия премиер Михаил Фрадков в Русия заваляха и първите оставки на ключови министри от неговия кабинет, предаде АФП.

Военният министър Анатолий Сердюков подадe оставката си пред президента Владимир Путин с мотива, че тъстът Виктор Зубков му ще е премиер и ще има конфликт на интереси.

Междувременно самият Зубков в Сочи представи пред държавния глава на Русия структурата и състава на новото правителство. В момента Путин трябва да реши дали го приема и да подпише указ.

При срещата си преди дни с депутатите от "Справедлива Русия" той дал ясен сигнал, че ще се разграничи от хора, които са се компрометирали или са показали, че не могат да се справят.

Последната квалификация се отнася за министъра на здравеопазването и социалната политика Михаил Зурабов, който не можа да се справи с хроничните кризи при изплащането на пенсии и влошените медицински услуги. Според медиите Христенко ще оглави една от мощните енергийни коорпорации – "Транснефт", а изпълнителният директор на контролираната от Кремъл Внешторгбанк Андрей Костин ще замени Греф. Двамата министри ще платят цената за неизпълненото поръчение на Путин да превърнат Русия в конкурентна икономика на базата на развитието на високите технологии.