Запознайте се с китайската Силициева долина

Над половината от всички продадени по света таблети iPad са произведени в Ченду. Една пета от всички продадени по света компютри също тръгват от заводите в столицата на провинция Съчуан. Половината от чиповете на Intel са изработени в града.
Може и досега да не сте чували за Ченду, но столицата на западната китайска провинция Съчуан има амбиции да се превърне в Силициевата долина на страната. Има и значителен потенциал за превръщането на водещ център на иновации.
Какъв е икономическия потенциал на Ченду?

Икономически предпоставки

„Провинция Съчуан е една от най-добре развитите икономически провинции в Западен Китай. Населението на столицата Ченду надхвърля 14 млн. души”, подчерта Чоу Шидан, зам.- директор на Високотехнологичната зона Ченду по време на форум в Брюксел, на който Economy.bg присъства. „През 2013 брутният вътрешен продукт на глава от населението на града достига 9040 долара. Ченду е сред 10-те най-добри градове за бизнес в Китай и заема 1-во място като оценка на цялостната конкурентоспособност в Западен Китай”, допълни той.
Според представените от него данни в града са инвестирали 10 хил. чужди фирми, включително 269 компании от Fortune 500.

Човешкият потенциал

Освен солидна икономическа основа провинция Съчуан и столицата й Ченду могат да разчитат и на добре подготвени кадри. Градът се нарежда на четвърто място в Китай по брой специалисти. Университетите в провинцията са 99, като само висшите учебни заведения са 52. Всяка година завършват между 200 и 300 хил. студенти. Близо 60% от тях се дипломират в инженерни специалности или приложни науки. Като резултат Ченду се превръща в магнит за софтуерната индустрия.

Транспорт и логистика

Ченду разполага и с добри транспортни връзки. Множество международни авиокомпании извършват полети до града, като наскоро е открита директна авиолиния Лондон-Ченду. Столицата на Съчуан е и един от петте най-важни железопътни центрове в Китай.

Технологична зона

Високотехнологичната зона в Ченду, създадена през 1991, е една от първите в страната. Класация от края на 2013 я нарежда на четвърто място като цялостен потенциал сред останалите високотехнологични зони в Китай. Зоната е привлякла около 200 компании от Fortune 500, както и други известни чужди и местни дружества. Сред тях са Microsoft, IBM, Dell, Intel Cisco, Nokia, SAP, Ericsson, Foxconn, Lenovo, Huawei и др.
В технологичната зона се намира и Tianfu Software Park, който е най-големият специализиран софтуерен център в Китай. Той продължава да се разширява, като в момента там работят 40 хил. специалисти. Трите най-големи китайски телекомуникационни компании инвестират 4.7 млрд. долара за изграждането в Tianfu Software Park на най-големия в света център за данни, поддържащ облачни приложения.
Economy.bg